K diagnostice CHOPN podstoupí pacient základní lékařské vyšetření a tzv. spirometrii, což je vyšetření funkce plic dýchnutím do přístroje přes trubičku. Foto: Wikipedie

Chronická obstrukční nemoc zabije ročně 2500 Čechů. Odhalit ji lze jednoduše

Pozoruje-li kuřák zhoršování fyzické výkonnosti a zadýchávání se, měl by podle primáře kliniky tuberkulózy a respiračních nemocí Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) docenta Jiřího Votruby navštívit lékaře. Důvodem může být chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN). V Česku jí je postiženo na 800.000 lidí, každý rok na ni 2500 nemocných zemře. Vleklý zánět průdušek až z 85 procent způsobuje cigaretový kouř, ohroženi jsou nejen kuřáci, ale i ti, co v zakouřeném prostředí pobývají.

 

Na ochranu nekuřáků před dopady kouření připravilo ministerstvo zdravotnictví zákon, který by v nejbližších dnech měla projednat vláda. Počítá s úplným zákazem kouření v restauracích, barech či kavárnách. Obce by mohly zakázat kouření v blízkosti sportovišť a dětských hřišť.

Plicní nemoc CHOPN začíná zánětem sliznic poškozených toxickými látkami z cigaretového kouře. Zánět vede k nevratným změnám v plicích. Obstrukci neboli zúžení musí pacient překonávat zvýšeným úsilím při výdechu. Trvale kašle, aby se zbavil zvýšeného množství hlenu v průduškách. Nemoc také způsobuje zánik plicních sklípků, tím se zmenšuje plocha plic a omezuje výměna kyslíku.

Většinou k úbytku dechu dochází nenápadně více let a nemocný se mu postupně přizpůsobuje, často ho přičítá věku. Nápadné mu začne být až ve chvíli, kdy je omezen při tak běžných činnostech, jako vaření a nákupy, nezvládá vyjít do patra, nebo se mu náhle a výrazně zhorší dech při jinak banální infekci dýchacích cest, která si nezřídka vyžádá pobyt v nemocnici. „Ztráta dechu v těch nejtěžších stadiích nemocnému nedovoluje bez velkých potíží ani osobní hygienu, pohyb po místnosti nebo na WC,“ uvedl primář.

Změny na plicích jsou podle Votruby nevratné, proto je potřeba onemocnění rozpoznat a léčit co nejdřív. „Léčbou je možno postup nemoci pouze zastavit nebo zpomalit,“ upozornil. Ve chvíli, kdy je postižený schopen pohybu po místnosti jen s námahou, nelze podle primáře už očekávat od léčby zásadnější změnu. V léčbě zatím jedině účinné a nezbytné opatření je zastavit vdechování škodlivých látek. „Týdně 40 hodin v zakouřených prostorách po dobu pěti let zvyšuje riziko výskytu CHOPN až o 48 procent,“ varoval primář.

K diagnostice CHOPN podstoupí pacient základní lékařské vyšetření a tzv. spirometrii, což je vyšetření funkce plic dýchnutím do přístroje přes trubičku. V případě, že má pacient motivaci zlepšit svůj zdravotní stav, nabídne mu lékař pomoc při zanechání kouření a naordinuje léky, které mu uleví při potížích s odvykáním.

Prevence CHOPN:

Nikdy nezačít kouřit nebo přestat kouřit.

Vyhýbat se pobytu v zakouřených místnostech.

Vyhýbat se místům s vysokou prašností, zvýšenou koncentrací výfukových plynů a chemikálií, používat respirátory.

Doma často a dostatečně větrat, zejména při vaření, kdy se do vzduchu dostávají toxické látky z přepáleného tuku a spaliny z hoření plynu.

Provozovat pravidelnou aerobní fyzickou aktivitu k posílení plicních funkcí.

Jíst dostatek vyvážené stravy bohaté na zeleninu a ovoce.

Zdroj: VFN

-čtk-