Mgr. Alena Šmídová se vzdala funkce hlavní sestry pro ČR. Foto: MZČR

Hlavní sestra při ministerstvu zdravotnictví odstoupila z funkce

Mgr. Alena Šmídová se dnem 1. dubna 2015 vzdala funkce ředitelky Odboru ošetřovatelství a nelékařských povolání a hlavní sestry České republiky. Zprávu potvrzuje stručné oznámení na webu ministerstva. Důvod je zatím neznámý. V těchto dnech ovšem finišuje příprava novely zákona o vzdělávání a podle informací Zdravotnického deníku za odstoupením Šmídové z obou funkcí stojí rozdílné pohledy uvnitř ošetřovatelské veřejnosti na uplatnění absolventek jednotlivých typů zdravotnických škol v praxi (například otázka další existence vyšších odborných škol, nebo rozsah kompetencí sester bez vysoké školy atd).

 

Funkci tzv. Hlavní sestry pro Českou republiku obnovil ministr zdravotnictví Martin Holcát k 1. listopadu 2013 v rámci Ministerstva zdravotnictví ČR. Do funkce byla od tohoto data jmenována Mgr. Alena Šmídová, která na ministerstvu do té doby vedla od roku 2010 oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských povolání a uznávání kvalifikací. Hlavní sestra pro ČR měla „zastupovat zájmy zdravotních sester, jejichž počet v Česku přesahuje 100 tisíc“.

Mgr. Alena Šmídová vystudovala Střední zdravotnickou školu v oboru Zdravotní sestra (absolvovala v roce 1978) a  Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze ve studijním programu  Ošetřovatelství – pedagogika (absolvovala v roce 1992).

V průběhu své profesionální kariéry pracovala jako sestra u lůžka na interním oddělení, dále působila jako učitelka na Střední zdravotnické škole, kde byla i 8 let statutární zástupkyní ředitelky. Od roku 2004 do roku 2009 působila jako hlavní sestra Vězeňské služby ČR. Publikovala několik odborných učebnic ošetřovatelství a článků do odborných časopisů, věnovala se přednáškové činnosti v oblasti ošetřovatelství. Není členkou žádné politické strany.

-cik-