Přímo zamítnutí Ludvík Hovorka sice u poslanců o tři hlasy neprosadil, vrácení autorům k přepracování se ale obecně pokládá za jeho měkčí formu. Foto: archiv

Návrh na regulaci reklamy na léky musí předkladatelé přepracovat

Sněmovna včera vrátila autorům k přepracování novelu o regulaci reklamy, která měla omezit možné korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem. Prosadil to zpravodaj Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), podle kterého předkladatelé zvolili pro omezení nevhodné nástroje. Poukazoval na to, že norma se zaměřuje na lékaře, ale neřeší vztahy mezi farmaceutickými firmami a nemocnicemi nebo zdravotními pojišťovnami. 

 

Novela, za kterou stojí exministr zdravotnictví Leoš Heger a jeho někdejší legislativní náměstek Martin Plíšek (oba TOP 09 a Starostové), měla nově, přesněji a někdy i přísněji vymezit marketingové vztahy, například sponzorování kongresové turistky. Na trojnásobek současných částek, až na 15 milionů korun, měla zvýšit nejvyšší možné sankce za porušení zákona. Záporné stanovisko k normě dala vláda.

Přímo zamítnutí Hovorka sice u poslanců o tři hlasy neprosadil, vrácení autorům k přepracování se ale obecně pokládá za jeho měkčí formu. Předlohu přitom podepsali i zástupci z řad poslanců ČSSD, ANO, KSČM, ODS a Úsvitu, které pojí členství ve zdravotnickém výboru. „Zákon není napsán proti lékařům, ale pro poctivé lékaře, kteří dodržují morální kodex,“ zdůraznil Heger. Většinu poslanců ale nepřesvědčil.

Autoři chtěli novelou zamezit stavu, kdy lékaři nebo lékárníci přednostně předepisují nebo vydávají určité léky, protože z toho mají finanční nebo jiný přínos. V případě odborných kongresů by předloha stanovila, že sponzoři by mohli hradit jen dopravu, ubytování, stravu a registrační poplatek, a to výhradně lékařům nebo lékárníkům, nikoli už třeba jejich rodinným příslušníkům. Novela měla omezit taky rozdávání vzorků léků lékařům.

Pod propagaci měla zahrnout průzkumy trhu a marketingové a poregistrační studie a zakázat loterie a spotřební soutěže na léčiva. Norma omezovala taky reklamu v pohřebnictví.

Kabinet uvedl, že některá opatření už obsahuje ministerská norma, která je rovněž ve Sněmovně. Poslanecká předloha podle vládních legislativců navíc nereaguje na nové změny, například v zákoně o zdravotnických prostředcích. Vláda zpochybnila i výši postihů a pokazovala na možný rozpor některých ustanovení s evropským právem.
-čtk-