Doplňky stravy nemohou nahrazovat zdravé stravování. Nejen, že se „nutrienty“ získané z potravy lépe vstřebávají, ale pestrá strava obsahuje různé další látky, které pomáhají udržovat zdraví a předcházet nemocem. Foto: University of Washington

Nepřehánějte to s doplňky stravy, mohou zvyšovat riziko vzniku některých nádorů

Zhruba polovina Američanů kupuje doplňky stravy v hodnotě zhruba 28 miliard dolarů ročně. V Česku je to přibližně pět miliard korun ročně. Ačkoliv mohou příznivě ovlivňovat zdraví, stále více vědců upozorňuje, že některé z nich mohou mít přesně opačný účinek a například zvyšovat riziko vzniku rakoviny. Ukazuje to i nejnovější studie, kterou na letošním výročním zasedání Americké společnosti pro výzkum rakoviny (American Association for Cancer Research) prezentoval doktor Tim Byers z coloradské univerzity.

 

Studie byla postavena na předcházejících výzkumech na zvířatech, v nichž Byers se svým týmem zjistil, že vitaminy a minerální doplňky hrají určitou roli ve snižování rizika rakoviny. Nicméně když chtěl vědět, jak to vypadá u tisíců pacientů během deseti let, ukázalo se, že jim doplňky nepřinášely větší prospěch než placebo, ba dokonce se u některých z nich vyskytovala častěji rakovina.

Například lidé, kteří užívají beta-keratin (neplést si s beta-karotenem) ve větší než doporučené dávce, mají o 20 procent vyšší riziko vzniku rakoviny plic, stejně jako srdeční choroby. Jiný výzkum zjistil, že uživatelé kyseliny listové mají více polypů, tj. výrůstku střevní sliznice, z nichž se některé mohou zvrhnout v rakovinu střev.

Další výzkumy, jak připomíná server Medical Daily, Byersovy zjištění podporují. V roce 2011 studie nazvaná SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) zjistila, že po sedmi letech bylo zaznamenáno – v porovnání s placebem – u těch, kteří užívali samotný vitamin E o 17 procent více karcinomů prostaty. Současně však nebyl nalezen žádný efekt v porovnání s placebem, u kombinace vitamin E plus selen.

Doktor Byers prohlásil, že přesně neví, jaké molekulární děje způsobují zvýšené riziko rakoviny, ale je dobře známo, že konzumace příliš velkého množství některého z jednotlivých vitaminů či prvků, může vést ke vzniku nechtěných vedlejších účinků. Například příliš velký přísun vápníku může vyústit v růst ledvinových kamenů, selhání ledvin a hyperkalcemii (vysoké hladiny vápníků v krvi).

Vysoký příjem vitaminu C také potlačuje schopnost organismu absorbovat měď. A příliš mnoho vitaminů A, D a K může, podle Americké onkologické společnosti, působit na lidské tělo toxicky.

Na rozdíl o léků, nevyžaduje u doplňků stravy americký Úřad pro potraviny a léky FDA (Food and Drug Administration) testy na účinnost a bezpečnost (stejná situace je i v Česku). Proto dnes zvyšuje tlak na výrobce doplňků stravy, aby zajistili kvalitu svých výrobků a informace o rizicích uváděli v příbalovém letáku.

Také odborníci na výživu varují každého, kdo užívá doplňky stravy – různé vitaminy a prvky – aby tak činil rozumně. Měl by užívání doplňků kombinovat se zdravým životním stylem a nasazovat je jen v případě prokazatelného deficitu a nikoliv jako náhradu konzumace ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Nutností je samozřejmě nepřekračovat doporučené denní dávky.

–cik-