Šumperská nemocnice zjišťuje zdravotní péči pro zhruba 200.000 obyvatel. Foto: Šumperská nemocnice

Novým majitelem Šumperské nemocnice je lékař Martin Polach

Novým majitelem nemocnice v Šumperku, která byl součástí zdravotnické skupiny Agel, se včera stal lékař a bývalý akcionář Agelu Martin Polach. ČTK to sdělil Polachův syn Martin Polach. Změna majitele společnosti Šumperská nemocnice souvisí s loňskou transakcí, při které Polach miliardáři Tomáši Chrenkovi prodal svůj čtvrtinový podíl v Agelu a výměnou za to mu Chrenek přenechal tuto nemocnici. 

 

„Změna vlastnické struktury nebude znamenat žádné změny pro pacienty a zaměstnance společnosti. Nový vlastník již deklaroval zájem nemocnici dále rozvíjet a dále zvyšovat úroveň služeb pacientům,“ stojí v tiskové zprávě nového majitele Šumperské nemocnice. Chrenek s Polachem měli mezi sebou podle médií spory. Kolik Polach za svůj čtvrtinový podíl v Agelu získal, nebylo zveřejněno.

Skupina Agel nyní v Česku provozuje deset nemocnic a několik dalších zdravotnických zařízení. Například v Olomouckém kraji si na 20 let od hejtmanství pronajala nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově. Od roku 2006 působí Agel prostřednictvím své dceřiné společnosti Agel SK i na Slovensku, kde provozuje čtyři nemocnice. Pod skupinu spadá síť akreditovaných zdravotnických laboratoří, ústavních a veřejných lékáren a distribuční společnost MARTEK MEDICAL.

V Česku skupina Agel zaměstnává 7500 lidí a ročně hospitalizuje přes 170.000 pacientů. Hodnotu Agelu odhaduje odborný posudek na 17 miliard Kč, některé zdroje uvádějí, že prodejní cena firmy je kolem deseti miliard korun.

-čtk-