Zdravotní sestra Věra Marešová byla obžalována z usmrcení šesti pacientů. Zřejmě je zabila vpíchnutím draslíku do žíly. Ženě hrozí i doživotí. Foto: koláž ZD

Sestra z Rumburku byla obžalována z šesti vražd

Státní zástupce obžaloval bývalou zdravotní sestru Věru Marešovou z vraždy šesti pacientů v Lužické nemocnici v Rumburku. Řekl to krajský státní zástupce Jan Jakovec. Ženě hrozí až doživotní vězení.     

„Obžaloba byla podána v rozsahu obvinění, jak bylo pachatelce sděleno,“ řekl Jakovec. K motivaci obžalované sestry nechtěl říct bližší informace s tím, že zazní u soudu. Podle informací ČTK znalci neodhalili, že by trpěla duševní nemocí či poruchou. Podání obžaloby, na kterou upozornila ČT, potvrdila i mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Padesátiletá Marešová byla původně stíhána kvůli zabití jedné pacientky. Sedmdesátiletá žena zemřela v Lužické nemocnici v Rumburku loni v noci na 6. června. Vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala Marešová. Na případ upozornil lékař Petr Vondráček, který zemřelé pacientce nechal odebrat krev. Vondráček dnes řekl, že se ke kauze už vyjadřovat nechce.

Po dalším vyšetřování a na základě znaleckých posudků kriminalisté rozšířili obvinění o dalších pět skutků. Klíčovým důkazem byly znalecké posudky. Žena podle policie vraždila od roku 2010 do loňska. „Znalec potvrdil, že se i v těchto případech jedná o stejný způsob provedení, čili o shodný modus operandi,“ řekl už dříve státní zástupce František Stibor.

Právě na způsob úmrtí pacientů se kriminalisté a znalci zaměřovali. Práci jim ztěžovalo to, že neměli k dispozici těla obětí. Kontrolovali tak zdravotní karty a záznamy z nemocnice s křivkami EKG. Podle Stibora policisté a znalci prověřovali všechna úmrtí na jednotce intenzivní péče v rumburské nemocnici, podezřelých případů našli 11. U pěti případů nalezli stejné důkazy jako v případě první vraždy. Šest obětí je podle Charváta konečné číslo. „To hrozivé číslo šest zatím zůstane. My nepodezříváme obviněnou z dalších vražd,“ řekl krátce před ukončením vyšetřování šéf krajských kriminalistů Martin Charvát. Žena podle informací ČTK vraždila proto, že neměla ráda pacienty.

-čtk-