Kardiochirurg Fischer loni coby nestraník neúspěšně kandidoval na slovenského prezidenta. V jednom z rozhovorů před přímou volbou hlavy státu popřel, že by někdy vzal úplatek. Foto: Zmena zdola

Známý slovenský lékař Fischer dostal za korupci podmínku

Známý slovenský kardiochirurg a autor první úspěšné transplantace srdce v zemi Viliam Fischer vyvázl s podmínkou za to, že vzal úplatek 3000 eur (přes 82.000 korun) za operaci pacientky. Rozhodl o tom včera slovenský soud, který schválil dohodu mezi Fischerem a prokurátorem.

 

Dohoda o vině a trestu umožňuje uložit obviněnému nižší trest výměnou za jeho doznání. Fischer korupci nejprve popíral, později ale vinu uznal. Potrestán byl dvouletým vězením s podmínečným odkladem na čtyři roky. Původně mu hrozilo až osm let vězení.

Specializovaný trestní soud šestasedmdesátiletému Fischerovi podle slovenských medií také zakázal tři roky vykonávat profesi lékaře a uložil mu pokutu 15.000 eur (zhruba 411.000 Kč).

Policie obvinila Fischera letos v únoru poté, co se na ní obrátili příbuzní zmiňované pacientky, která po operaci zemřela. Po lékaři předtím údajně neúspěšně žádali vrácení celého úplatku. Za uplácení kardiochirurga jim hrozí trest vězení.

Fischer naposledy působil v bratislavském ústavu srdečních a cévních chorob, které na Slovensku patří ke špičkovým zdravotnickým zařízením pro léčbu nemocí srdce. Po propuknutí korupční aféry si lékař vzal neplacené volno a následně podal výpověď.

Kardiochirurg Fischer loni coby nestraník neúspěšně kandidoval na slovenského prezidenta. V jednom z rozhovorů před přímou volbou hlavy státu popřel, že by někdy vzal úplatek.

-čtk-