Tlak veřejnosti australští odmítači neustáli a nakonec kontroverzní fotografii ze svého facebookového profilu stáhli a „omluvili se“ s tím, že za zveřejnění snímku vlastně nemohou. Foto: Koláž ZD

Očkování rovná se znásilnění, tvrdí odpůrci vakcinace

Když dojdou argumenty, přichází na řadu manipulace, dokazuje to skupina odpůrců očkování The Australian Vaccination Skeptics Network, která srovnává vakcinaci se znásilněním. Podle nich je sexuální násilí stejně jako očkování „násilná penetrace“ a lidé by měli mít možnost svobodně rozhodnout o tom, co vnikne do jejich těl. Není to přitom poprvé, co tato skupina sáhla po takto manipulativním přirovnání, jen aby prosadila své názory.

 

V roce 2011 na svém twitterovém účtu označila rozhodnutí soudu o očkování pětileté dívenky za „soudem přikázané znásilnění“. Tentokrát ale se svou proti-očkovací kampaní skutečně přestřelili, což velmi neradi, ale nakonec uznali sami. Pod tlakem veřejného mínění jim nezbylo nic jiného než kontroverzní fotografii stáhnout a předstírat omluvu.

Doktoři jsou násilníci. Vážně

Černobílý snímek zoufalé ženy a násilníka zveřejnili odpůrci očkování z organizace The Australian Vaccination Skeptics Network (AVsN) na svém facebookovém profilu s textem. „Násilná penetrace. Ve skutečnosti žádný problém. Je to jen injekční jehla a on je doktor. Skutečně „potřebujete“ mít kontrolu nad svými rozhodnutími?“ Takřka hororová fotografie vyvolala okamžitou vlnu odporu a to i mezi samotnými odpůrci očkování. „Je to nechutné. Říkáte, že věříte v to, že očkování je stejně špatné jako znásilnění dítěte?,“ citoval portál Dailylife.com.au Rachelle Taylor, která jako jedna z prvních reagovala na zveřejněnou fotografii. Odpůrci očkování své kontroverzní srovnání ale hájili s tím, že pouze upřímně vyjadřují své postoje. „Tento příspěvek není nechutný, je upřímný. To, co je skutečně nechutné, je naše zvolená vláda, která tvrdí, že musíme očkovat své děti, i když nevěříme, že je to nejlepší pro jejich zdraví,“ stáli si za svým.

Proti přirovnání očkování k sexuálnímu násilí se postavily také australské organizace, které pomáhají obětem znásilnění. Podle Fiony McCormack, ředitelky společnosti Domestic Violence Victoria, bylo toto srovnání „tak nezodpovědné a tak nevhodné“. „Srovnávat lékaře, který očkuje dítě proti něčemu, jako jsou spalničky, se znásilněním je obscénní,“ sdělila australským médiím. Stínová ministryně zdravotnictví Catherine King uvedla pro agenturu Fairfax Media, že by obrázek měl být okamžitě stažen a skupina by se měla omluvit: „V době, kdy Královská komise odhaluje skutečnou hrůzu pohlavního zneužívání dětí, rovnítko, které AvsN dává mezi násilníky a lékaře, ukazuje, jak je toto srovnání naprosto vyšinuté,“ popsala politička.

My za nic nemůžeme, to naši dobrovolníci

Tlak veřejnosti australští odmítači neustáli a nakonec kontroverzní fotografii ze svého facebookového profilu stáhli a „omluvili se“ s tím, že za zveřejnění snímku vlastně nemohou. Zakladatelka The Australian Vaccination Skeptics Network Meryl Dorey zveřejnila na facebookovém profilu organizace značně polovičatou omluvu s tím, že snímek nezveřejnili oni, ale někdo jiný, s kým však nemají nic společného. „No, teda. Co se to všechno stalo, když jsem spala? Jsem v zámoří v jiném časovém pásmu… …tato stránka je naprosto nezávislá na AVN a je vlastněna někým, kdo není součástí naší organizace, i když je naším příznivcem a podporovatelem informované volby,“ vymlouvala se Dorey, která sama nemá žádné medicínské vzdělání a na jakékoliv výtky o své nedostatečné kvalifikaci reaguje slovy, že sice není lékař, ale má mozek.

I další vyjádření organizace se nesla ve smyslu, že se sice cítí nepříjemně, ale za zveřejnění snímku vlastně nemohou, protože jejich facebooková stránka je spravována dobrovolníky a ty nemohou kontrolovat. Podle Dorey fotografie sice neměla být zveřejněna, to ale nic nemění na tom, že „děti jsou stále zabíjeny a poškozovány očkováním, aniž by si jich média všimla“. Zakladatelka organizace tak stále považuje povinné očkování za „nemorální“ a něco, co musí být ve jménu „svobodné volby“ zrušeno. Je však velmi nepravděpodobné, že by tito odpůrci očkování neměli vliv na to, co zveřejňují na svých facebookových stránkách. Zvlášť, když je používají jako jeden z nástrojů, jak šířit své přesvědčení a sama Dorey skrze „nezávislý“ profil zveřejňuje své příspěvky.

Na černý kašel se neumírá

Není to přitom poprvé, co skupina The Australian Vaccination Skeptics Network jemně řečeno projevila nedostatek taktu a lidské slušnosti. V roce 2009 přišli rodiče Toni a David McCaffery o svou čtyřtýdenní dceru Danu, která zemřela na černý kašel ještě dříve, než mohla být proti této nemoci očkována. Její rodiče nevěděli, že žijí v australském regionu s vůbec nejnižší proočkovaností proti černému kašli, a tak zde bylo výrazně vyšší riziko šíření onemocnění, které může být pro malé děti bez očkování smrtelné. Teprve po smrti svého miminka se začali o problematiku očkování zajímat a rozhodli se o svém příběhu mluvit veřejně. Svůj podíl na tom měli i odpůrci očkování.

Ti se včele s Meryl Dorey pustili do značně nechutné kampani proti očkování, jejíž součástí bylo i doslova bombardování zarmoucených rodičů informacemi o škodlivosti očkování. Bůh prý nechce, aby děti umíraly, stejně jako nechce, aby vakcíny obsahovaly těžké kovy, prasečí a kuřecí buňky, a tak podle odpůrců očkování není důvod děti očkovat. V den pohřbu miminka pak bojovnice proti očkování Dorey veřejně požádala místní úřady a lékaře, aby zveřejnili veškeré detaily o nemoci a smrti dítěte. Snažila se dokázat, že miminko nezemřelo na něco tak „banálního“, jako je černý kašel. V televizní pořadu stanice Channel 7 Sunday Night dokonce prohlásila, že nikdo nikdy na černý kašel nezemřel a že je tato nemoc pouhou bouří ve sklenici vody, kterou lze lehce zvládnout pomocí přírodní medicíny.

Organizace, která sama sebe považuje za někoho, kdo není proti očkování, ale naopak pro svobodnou volbu, se spolu se svou zakladatelskou nespokojila jen s veřejnými útoky na rodiče mrtvého kojence. „Dělají ze své dcery mučedníka, protože údajně zemřela na černý kašel,“ tvrdila Dorey v rozhovoru pro televizní stanici ABC. Na internetovém památníku zesnulého dítěte pak Dorey zveřejnila vlastní vysvětlení tragické události spolu s informacemi o škodlivosti očkování. „Když někdo nerespektuje vaše milované, bolí to. Ale když se někdo vysmívá smrti vašeho dítěte, tak to ani nemůže být člověk,“ popsala Toni McCaffery australskému deníku The Daily Telegraph. Pod vlivem útoků odpůrců očkování a jejich dlouhodobě trvající propagandy dvakrát potratila. Byla se svým manželem obviňována z toho, že skutečnou příčinu smrti svého dítěte zatajila a stala se součástí velkého spiknutí výrobců vakcín. „Nenáviděli nás, protože naše dítě zemřelo. Říkali nám, jak jsme strašní a že zabíjíme další lidi, snižovali to, čím moje dcera prošla tvrzením, že byla slabá a byl to přírodní výběr,“ sdělila McCaffery ve svém prohlášení mediím. Na webových i facebookových stránkách odpůrců očkování se přitom objevovaly další a další lži o smrti její dcery. Manželé  McCafferyovi se nakonec rozhodli, že budou bojovat za to, aby jiné děti nemusely umírat na černý kašel, proti kterému existuje účinné očkování už od 50. let 20. století. V roce 2014 pak natočili videospot, ve kterém vzpomínají na své dítě a nabádají ostatní rodiče k tomu, aby nechali očkovat své děti i sebe, aby ochránili další rodiny před ztrátou, kterou prožili oni sami.

Ludmila Hamplová

 

Video, kde manželé McCafferyovi popisují ztrátu svého dítěte, které onemocnělo černým kašlem