Brněnské centrum by mělo být po Uherském Hradišti a Praze třetí, které bude vydávat recepty na léčebné konopí. Foto: Pixabay

Centrum léčby bolesti v Brně začne vydávat předpisy na konopí

Centrum pro léčbu bolesti při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně by mělo do konce května vydat první předpis na léčebné konopí, řekl včera vedoucí lékař centra Marek Hakl. Podle něj bude Brno po Uherském Hradišti a Praze třetím místem, kde budou moct pacienti tyto předpisy získat. První léčebné konopí se k pacientům v České republice dostalo v loňském roce. Pomáhat má například při chronických bolestech, onkologických nebo revmatických nemocech, ale také na úpravu spánku nebo k potlačení nechutenství.

 

K léčbě konopím se v Brně konala včera konference, kterou centrum pořádalo ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. „Účastnilo se jí kolem 150 odborníků z České republiky, Holandska, Izraele a Ruska,“ informoval Václav Trojan z Mendelovy univerzity. Účelem konference je seznámit odbornou veřejnost s aktuálními trendy v oblasti mediciálního konopí.

Předepisující lékař musí být i s vydávající lékárnou zapsaný v potřebném systému, který jim umožňuje předpisy a léky vydávat. „Je to složitý administrativní proces, ale jakmile budu mít potvrzení o odborné způsobilosti, budu moct léky předepisovat. Předpokládám, že se tak stane v nejbližších dnech,“ uvedl Hakl. V Brně bude jediným lékařem, který tak bude moct činit. Další lékaři jsou pouze v Praze a Uherském Hradišti. „Předepisování konopí je novinka,“ zdůraznil Hakl. Zatím byli lidé převážně odkázaní na vlastní vypěstovanou marihuanu nebo na černý trh, kvůli kterému však riskovali problémy se zákonem.

Podle Hakla má brněnské centrum zatím domluvené čtyři pacienty, kterým mediciální cannabis může pomoct. „Všechny trápí chronické bolesti. Více pacientů jsme si nedomlouvali, protože jsme nevěděli, kdy konopí budeme moct předepisovat,“ doplnil Hakl. Dodal, že lidé se však na tyto léky sami ptají. „Nelze to však brát tak, že konopí vyřeší všechny neduhy. Musíme to vyzkoušet, někomu může pomoct a někomu zase ne. Budeme ho používat především u pacientů, kterým nepomáhá normální léčba,“ řekl Hakl.

Jeden gram konopí stojí kolem 300 korun, což představuje jednu dávku. Měsíčně může léčba podle Hakla vyjít zhruba na 9000 korun. „V rámci dvou až tří let by se ale mohla cena dostat na třetinu,“ poznamenal Hakl. Pojišťovny tuto léčbu nehradí, lidí si ji musí zaplatit sami. Zatím jsou povolené dva způsoby, jak mohou lidé konopí používat. Jeden je inhalace výparů a druhým použití ústy.

-čtk-