Stát odvádí zdravotní pojištění za téměř šest milionů lidí - za děti, nezaměstnané, studenty či důchodce. Na každého nyní měsíčně platí 845 korun. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček navrhuje částku pro příští rok zvednout na 904 korun a pravidelně ji valorizovat. Foto: koláž ZD

ČSSD a lidovci se shodli na růstu odvodů za státní pojištěnce

Vládní sociální demokraté a lidovci se včera shodli na návrhu zvýšit pro příští rok zdravotní odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané z 845 na 904 korun měsíčně. Celkem jde o 4,3 miliardy korun. Pravidelnou valorizaci plateb by měl upravit zákon. Třetí koaliční partner, hnutí ANO, své rozhodnutí zatím nepředložil. Po jednání zdravotnické komise expertů vládních stran to řekl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Expertní tým se sejde znovu za týden.

 

„Aspoň dvě ze tří stran nalezli úplně shodnou pozici. Teď bude asi o to jednodušší na úrovni koaliční rady hledat pozici s naším třetím partnerem,“ uvedl ministr.

Stát odvádí zdravotní pojištění za téměř šest milionů lidí – za děti, nezaměstnané, studenty či důchodce. Na každého nyní měsíčně platí 845 korun. Němeček navrhuje částku pro příští rok zvednout na 904 korun a pravidelně ji valorizovat. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) už dřív uvedl, že zvýšení platby není nakloněn. Zdravotnictví není podle něj podfinancované, ale spíš se v něm netransparentně hospodaří a peníze unikají.

Zdravotnická komise, v níž jsou tři zdravotničtí experti z každé strany, měla přijít s výsledným návrhem. Zatímco zástupci ČSSD a lidovců podle Němečka rozhodli, odborníci z ANO neměli k uzavření dohody mandát. Zprávu z dnešního jednání dostane vedení koalice, poté rozhodnou lídři stran. Němeček věří, že se strany „nakonec dohodnou“.

Zdravotnická komise má šéfům koaličních stran do konce června předložit informace nejen o zdravotnických odvodech státu, ale i o elektronizaci zdravotnictví, centrálních nákupech i o auditech ve státních nemocnicích.

Vládní strany se v koaliční smlouvě zavázaly k pravidelné valorizaci plateb za státní pojištěnce. Valorizace by byla vázaná na ekonomické ukazatele, jako jsou inflace a zvyšování průměrné mzdy.

-čtk-