Zatímco v zahraničí se snaží očkování hájit také kampaněmi, u nás toto pole zatím zůstává nevyužité. Poslanci zdravotnického výboru ale včera rozhodli, že žádné individuální očkovací plány, které nejsou na doporučení lékaře a mohou snižovat účinnost očkování, podporovat nebudou. Foto: vaccinateyourbaby.org

Individuální očkovací plány pro děti sněmovna patrně neschválí

Sněmovna by neměla podle názoru zdravotnického výboru schválit zavedení individuálních očkovacích plánů pro děti. Výbor ale včera před závěrečným sněmovním kolem doporučil poslancům vypustit svůj dřívější sporný návrh, který by podle některých právních výkladů umožnil očkování dětí i bez souhlasu rodičů. Sněmovna bude o podobě novely zákona o ochraně veřejného zdraví hlasovat koncem května.

 

Možnost očkovat děti bez souhlasu rodičů byla původně zamýšlena jen pro výjimečné situace, například epidemie. Právníci ale uvedli, že v širokém pojetí by návrh umožnil očkování proti vůli rodičů. „Pokud je tam víceznačnost, je potřeba paragraf vypustit. Zákon by měl být jednoznačný,“ řekl místopředseda výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Rovněž podle dalšího místopředsedy a zpravodaje předlohy Davida Kasala (ANO) se maminky nemusí nějakého násilného očkování dětí obávat.

Se zavedením individuálních očkovacích plánů ve výboru opět neuspěli Nina Nováková a František Vácha (oba TOP 09 a Starostové). Výbor nedoporučil schválit ani návrh jejich kolegy z klubu Jana Farského, podle kterého by zdravotní způsobilost dítěte pro zotavovací akce, například tábory nebo školy v přírodě, potvrzoval rodič, nikoli lékař. Zdravotnický výbor naopak opět podpořil snížení navrhovaných pokut za prohřešky vůči povinnému očkování dětí.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta a předseda výboru Rostislav Vyzula (ANO) nynější očkovací plán vyzdvihovali. Před novináři jej označili za jeden z nejlepších a velmi úspěšný. Upozornili na to, že vládní novela se očkováním v podstatě vůbec nezabývala. Debata vznikla ve sněmovně a výbor nedoporučil systém měnit. Při ministerstvu zdravotnictví se už ale ustavila komise, která se bude očkováním zabývat.

-čtk-