Koaliční rada ke zdravotnictví proběhla v klidu. Otázkou zůstává, jaký bude osud pozměňovacích návrhů k zákonu o veřejném zdravotním pojištění, které do sněmovny propašovali poslanci ANO a s nimiž ministr Němeček zásadně nesouhlasí. Foto: Koláž ZD

Koaliční rada o zdravotnictví: dramatické očekávání, nakonec idylka

Očekávaný střet mezi hnutím ANO a ČSSD nad zdravotnictvím se nekonal. Včerejší podvečerní jednání špiček vládních stran v rámci tzv. Koaliční rady za účasti stranických zdravotnických expertů probíhalo, podle zjištění Zdravotnického deníku, v poklidné atmosféře. Ještě předtím ale ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) obdržel soupis požadavků a výtek Hnutí ANO, které jeho úřad odmítl jako nepodložené, místy opřené o nepravdivé údaje. Na samotném jednání autoři svůj materiál prezentovali pouze jako „námět k diskusi“. Včera se také ukázalo, že – ačkoliv se předseda Andrej Babiš v médiích tváří odmítavě – Hnutí ANO kývne na navýšení odvodů za státní pojištěnce, neboť se k němu zavázalo v koaliční smlouvě. Nejprve ovšem mají zasednout experti koaličních stran, aby hledali optimální způsob valorizace těchto plateb.

 

„Velmi nekonfliktní věcné jednání. Dvě hodiny se diskutovalo prakticky o všem. Dohodli jsme se, že ustanovíme pracovní skupinu, kam každá strana vyšle tři experty a v horizontu maximálně do jednoho měsíce by se měl vyřešit způsob, jakým se budou valorizovat platby za státní pojištěnce, jak se bude postupovat v oblasti elektronizace zdravotnictví a jaká bude další strategie centrálních nákupů ve zdravotnictví,“ shrnul výsledky Koaliční rady pro Zdravotnický deník Svatopluk Němeček.  Také potvrdil, že platí již dříve domluvené, totiž, že ministerstvo zdravotnictví připraví soutěž na posouzení ekonomického zdraví nemocnic. „Vyhlásíme regulérní soutěž na standardního auditora, určitě nepůjde o audity takové ty… ne úplně chvalně známé,“ dodal ministr.

Jednání se účastnili šéfové koaličních stran, jejich místopředsedové a zdravotničtí experti, tedy za ČSSD Jiří Běhounek jako předseda správní rady VZP, za ANO profesor Rostislav Vyzula (předseda sněmovního zdravotního výboru) a Adam Vojtěch (tajemník ministra Babiše), za KDU-ČSL exministryně Zuzana Roithová a náměstek ministra zdravotnictví Tom Phillip.

ANO chce více kompetencí pro Babiše

Ještě odpoledne to na žádnou selanku nevypadalo. Na ministerstvu zdravotnictví nazlobeně pročítali podklady od Hnutí ANO pro blížící se koaliční schůzku, v nichž zhruba stálo: máme prima nápady a koukejte nám na ně kývnout, nebo o vás budeme říkat, že jste netransparentní a neschopní. Mezi nimi bylo i několik nedomyšlených pozměňovacích návrhů k novelizovaným zákonům, jimiž poslanci z ANO nepříjemně překvapovali v uplynulých týdnech své kolegy z koalice.  Například předseda zdravotního výboru profesor Vyzula navrhl výrazné posílení kompetencí ministerstva financí ve zdravotnickém rezortu nebo vyrukoval s návrhem na změnu cenotvorby léků, který mu napsaly farmaceutické firmy a který by –  podle ministerstva i pojišťoven – zbytečně zvýšil veřejné výdaje (psali jsme o tom zde a také zde).  Jeho kolegyně Radka Maxová zase náhle bez varování přispěchala s návrhem na legalizaci finanční spoluúčasti pacientů při poskytování zdravotnických prostředků (psali jsme o tom zde), tedy s věcí pro ČSSD nanejvýš citlivou.

„Chceme, aby ministr Němeček schválil tzv. transparenční novelu tak, jak ji navrhujeme – tedy hlavně posílení úlohy ministerstva financí,“ napsalo ve svém seznamu připomínek hnutí ANO. Jenže tzv. „transparenční novela“ zákona č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění byla schválena usnesením vlády, tedy i ministry ANO. V připomínkovém řízení nebyl vznesen žádný z uvedených požadavků a se všemi přišlo hnutí až přímo do sněmovny ve formě pozměňovacích návrhů.

Podle informací Zdravotnického deníku musel na schůzce upozornit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) koaliční partnery, že není úplně korektní si pozměňovacími návrhy vzájemně odebírat kompetence. Sociální demokraté nepodporují například poslanecké návrhy TOP 09, aby se kompetence ke státním podnikům převedly z ministerstva financí na ministerstvo průmyslu a byli by velice neradi, kdyby ANO chtělo odebírat kompetence ministerstva zdravotnictví a předávat je ministerstvu financí. Ministr Němeček měl na Koaliční radě znovu potvrdit, že pozměňovací návrhy Hnutí ANO k zákonu o veřejném zdravotním pojištění „určitě nepodpoří“.

Kritika založená na nepravdivých informacích

Ve zmíněném materiálu hnutí ANO kritizuje ministra Němečka kvůli otálení s předložením zákona o neziskových nemocnicích a antikuřáckého zákona (ANO navrhuje sněmovně vlastní novelu, ve které pouze vypouští ze zákona možnost oddělených prostor a navrhuje tedy, že celá restaurace musí být nekuřácká). Neziskové nemocnice se nestihnou do konce června a „antikuřák“ vrátila ministerstvu Legislativní rada vlády k přepracování, tvrdilo Hnutí ANO. „To je úplný nesmysl, zákon o neziskových nemocnicích mám podle platného legislativního plánu předložit v červnu a to také učiním. A pokud jde o antikuřácký zákon, není pravda, že by ho legislativní rada vlády vrátila k přepracování. Koncepční námitky měla ke Státnímu fondu integrované protidrogové politiku, který navrhl Národní protidrogový koordinátor. Legislativní rada projednávání pouze přerušila v souladu se svoji praxí, kdy předkladatel výhrady zapracuje před jednáním vlády a ta pak posuzuje již „vyčištěný“ text. Zákon by měl být zařazen k projednání na schůzi vlády začátkem června,“ řekl Zdravotnickému deníku Svatopluk Němeček.

ANO si stěžovalo i na personální práci ministra, činnost odboru farmacie, či Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ve všech případech ale podle ministerstva kritika vycházela z nepřesných či nepravdivých informací. Snad proto se jí na Koaliční radě hlouběji už niko nezabýval. Jiná bude zřejmě situace v mediálním prostředí, budeme ji sledovat a k tématům se ještě ve Zdravotnickém deníku vrátíme.

Tomáš Cikrt