Hypertenze patří k nejčastějším onemocněním cévního oběhu. Po padesátce má vysoký tlak polovina lidí. Optimální tlak dospělého člověka je do 120/80, normální tlak do 139/89, hypertenze od 140/90. Foto: Wikipedie

Lékárníci budou měřit zájemcům zdarma tlak

Při příležitosti Světového dne hypertenze, který připadl na včerejšek, budou lékárníci od pondělí do pátku měřit zájemcům ve vybraných lékárnách zdarma tlak a poskytnou jim preventivní rady. Sdělil to mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. V Česku trpí vysokým tlakem téměř dva miliony dospělých a hypertenze podle odhadů stojí až za čtvrtinou všech úmrtí do 40 let věku.

 

„V zapojených lékárnách se lékárníci zaměří na orientační měření krevního tlaku pacientů. Vyplní s nimi krátký anonymní dotazník, jehož část zůstane v lékárně pro další anonymní statistické zpracován. A jeden díl dostane pacient s vyznačením naměřených hodnot, cílovými hodnotami a také navrženými opatřeními,“ uvedl.

V případě, že budou hodnoty vysoké, doporučí lékárník pacientovi, aby podstoupil cílené vyšetření u svého praktického lékaře. Rozdávat se také budou letáčky s informacemi o hypertenzi. Lidé se dozvědí, co je to hypertenze, jaké jsou její příznaky, jak se hypertenze léčí a jaké jsou správné hodnoty krevního tlaku.

Hypertenze patří k nejčastějším onemocněním cévního oběhu. Po padesátce má vysoký tlak polovina lidí. Optimální tlak dospělého člověka je do 120/80, normální tlak do 139/89, hypertenze od 140/90.

Vysoký tlak dlouho nemá žádné příznaky, prvním může být až infarkt či mrtvice, i proto se mu říká „tichý zabiják“. Mezi možné příznaky patří bolest hlavy, závrať, bušení srdce a tlak na hrudi.

Vliv na rozvoj vysokého tlaku má genetika. Nárůst tlaku souvisí i s přílišným solením, přejídáním a obezitou, zejména tehdy, když se tuk hromadí na břiše. Nepříznivě působí také nadměrné pití alkoholu a kouření, stejně jako stres, z léků pak hormonální antikoncepce, kortikoidy a antidepresiva. Příčinou vysokého tlaku může také být onemocnění ledvin, štítné žlázy či srdeční vada.

Pacientů s hypertenzí rok od roku přibývá. Potvrzují to i data VZP: při porovnání let 2013 a 2014 je patrný nárůst o více než 16 tisíc klientů, u nichž lékaři tuto diagnózu pojišťovně vykázali. Pojišťovna tak loni zaplatila za péči o celkem 850 tisíc nemocných 2,42 miliardy korun – z toho téměř 1,3 miliardy za léky na recept, 1,1 miliardy za lékařské výkony a 13 milionů za lázně. Oproti roku 2013 vzrostly náklady na diagnózu o 21 milionů.

„Je ovšem třeba mít na paměti, že v uváděných nákladech nejsou započteny náklady na léčbu nemocí, které hypertenze může dále způsobovat. Neléčený vysoký krevní tlak je totiž v přímé souvislosti s vývojem dalších onemocnění oběhové soustavy, jako jsou ateroskleróza, cévní mozkové příhody, ischemická choroba srdeční a další. Například cévní mozkové příhody pak stojí pojišťovnu ročně dalších 1,8 miliardy korun, péče o pacienty s infarkty bezmála 1,5 miliardy atd,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Kvůli rostoucím počtům nemocných pojišťovna přispěje těm, kdo se chtějí hypertenze vyvarovat, na preventivní aktivity, jako je například snižování hmotnosti, pohybové aktivity, odvykání kouření apod. Získat je mohou všichni pojištěnci VZP, kteří jsou členy Klubu pevného zdraví a splní podmínky pro čerpání příspěvků.

-čtk-, -mk-