Lovci šarlatánů mají na mušce hloupost a podvody. Jsou to mladí lékaři pracující na klinikách i ve výzkumu a také medici či studenti farmaceutických fakult. Dělají to ve svém volném čase a zadarmo. Ti, kteří je obviňují z toho, že jsou „placeni farmaceutickými firmami“, většinou sami prodávají nejrůznější "zázračné" preparáty. Foto: Koláž ZD

Lovci šarlatánů: Nenávidět medicínu se stalo módou

Prý je platí farmaceutické firmy, jsou to židozednáři, věří v ilumináty a podílí se na vyhlazení lidstva pomocí očkování. Skupina mladých lékařů, mediků a vědců se přesto jako Lovci šarlatánů nevzdávají a dál bojují proti nesmyslům a mýtům kolujícím o lidském zdraví, i když je ezoterici všeho druhu nenávidí. Jako domeček z karet jsou Lovci šarlatánů schopni zbourat víru v homeopatii, teorii o překyselení organismu, spojitost očkování s autismem nebo třeba představu, že za všechny nemoci můžou paraziti, které stačí zlikvidovat popíjením bazénové desinfekce.

 

Narážíme na ně všichni. Stačí otevřít mailovou schránku, podívat se na facebook nebo si prolistovat časopisy o životním stylu. Zázračná vyléčení z rakoviny, neplodnost vyřešená jako mávnutím kouzelného proutku či zaručené rady, jak se zbavit jakékoliv nemoci bez léků a hlavně lékařů. Chemoterapie, antibiotika, očkování, kortikoidy, to vše je popisováno zlo, kterému se musí člověk vyhnout, aby zůstal zdravý. Nejrůznější „zázračné“ metody řešení zdravotních problémů přibývají rychleji než houby po dešti. Bez ohledu na to, jak moc jsou nesmyslné, vždy se najdou lidé, kteří jim uvěří a například si ekzém léčí tím, že se na postiženou část kůže vymočí. „Skoro mám strach říct, kterou věc či teorii považuji za nejšílenější. Vím jistě, že když označím jednu, zítra přijde jiná, která ji jistě trumfne,“ je přesvědčen Marek Vícha, jeden z Lovců šarlatánů. Na webu www.lovcisarlatanov.sk a facebookové stránce www.facebook.com/LovciSarlatanov spolu se svými kolegy vyvrací nejrůznější mýty a nesmysly, kterých je „alternativní“ medicína plná. Věnují se i příběhům, které zveřejňují sami nemocní a v nichž popisují své zkušenosti s nejrůznějšími léčiteli, poradci či terapeuty a jejich metodami.

„Před pár dny jsem narazil na příspěvek jedné alternativní matky, která veřejně psala, že její malé dítě má už třetí den horečky nad 40 stupňů, nechce jíst ani pít, ale ona mu přece nedá ten „zatracený paracetamol, protože holky na fóru říkaly, že je to chemické svinstvo“. Proto raději šla do lékárny pro homeopatika. Jak to s drobkem dopadlo, netuším, ale doufám, že mu posléze někdo na dětské klinice poskytl adekvátní pomoc,“ popisuje Vícha jeden z častých příběhů, se kterými se Lovci šarlatánů setkávají.

Impulzem ke vzniku této původně slovenské dnes i částečně české skupiny byly právě různé pavědecké weby plné „zaručených rad“. „Když studujete medicínu, dřív nebo později se k vám dostanou články, ve kterých se dočtete, že stačí jíst, pít nebo dělat něco jednoduchého a vyléčíte se z rakoviny, infarktu či třeba cévní mozkové příhody. Když jsme je s kolegy začali víc zkoumat, nacházeli jsme stále ty samé chyby v uvažování a stejné ignorování základů biologie lidského těla,“ přibližuje Maroš Rudnay okolnosti vzniku Lovců šarlatánů. Tak přišel nápad vytvořit platformu, na které budou nesmysly vysvětlené jednou pro vždy a na niž bude možné se kdykoliv opakovaně odvolávat. Dnes se na obsahu webu a fb stránek podílí zhruba deset lidí. Jsou to mladí lékaři pracující na klinikách i ve výzkumu a také medici či studenti farmaceutických fakult. Dělají to ve svém volném čase a zadarmo, byť jsou často obviňováni z toho, že jsou „placeni farmaceutickými firmami“. „Paradoxní je, že nás většinou napadají ti, kteří sami prodávají nejrůznější preparáty, avšak si neuvědomují, že i ty jejich „zázračné minerální koktejly“ musel někdo vyrobit,“ dodává Vácha.

Bazénová dezinfekce neléčí, ale zabíjí
Lovci šarlatánů odmítají častou představu, že alternativní „medicína“ je bezpečná a hlavně bez vedlejších účinků. Na konkrétních příkladech ukazují, jaké následky má tato „přírodní“ cesta.  Jedním z posledních trendů na ezoterické scéně je konzumace, inhalace či potírání „léčivým koktejlem“, jehož hlavní složkou je oxid chloričitý. „Tato alternativní skupina před zraky čtenářů prakticky zabíjí lidi pitím bazénové dezinfekce. Bohužel jsme byli svědky případů, kdy podobné kroky skutečně vedly k úmrtí pacienta, případně ho vážně poškodily,“ upozorňuje Vícha. Bazénová desinfekce či průmyslové bělidlo jsou nabízeny jako různé koktejly pod názvy MMS, MMS2, CDS a CDS2. Princip účinku je vždy stejný, stačí je používat tak dlouho, než problém zmizí a pokud se náhodou objeví další zdravotní potíže, je to důkaz toho, že se tělo „detoxikuje“, ačkoliv jde ve skutečnosti o příznaky otravy. Na facebookových stránkách si pak příznivci této metody běžně doporučují používat „zázračné koktejly“ místo chemoterapie u onkologických pacientů nebo aplikovat přímo do oka či pochvy. „Tito lidé nemají ani základní znalosti farmakodynamiky a farmakokinetiky jednotlivých látek, netuší, jakým způsobem se metabolizují, přesto užívají bazénovou dezinfekci, do toho antiparazitika a současně spoustu léčivých bylin. Od toho je jen krok k tomu, aby došlo k intoxikaci, potencování jiných účinných látek a například jaternímu selhání,“ dodává.

Mezi další kontroverzní a velmi nebezpečné šarlatánské metody patří třeba black salve mast, prodávaná jako lék na rakovinu kůže. Je doporučována na maligní melanom, spinaliom nebo bazaliom kůže, ačkoliv před jejím šíření varuje americký úřad FDA a označuje ji za „podvod“. Výsledky této „léčby“ jsou podle Víchy jen pro opravdu otrlé. Ošetřované místo doslova „rozežere“, rakovinové bujení ale nijak neovlivní. Podobných případů mají Lovci šarlatánů spoustu, včetně mladé dívky, která si na radu léčitele „vyléčila atopický ekzém pitím bylin tak, že se prakticky vysvlékla z kůže“. Údajně šlo o čaj na očistu jater a ledvin.

„Na sociálních sítích se pravidelně objevují nové a nové nesmysly. Vedle toho je spousta ezoterických stránek nebo webů věnujících se údajně „zdraví“, které když navštívíte, vždy narazíte na něco, co je možné rozebírat,“ přibližuje práci Lovců šarlatánů Maroš Rudnay. Podle něj se vedle novinek objevují i stálice, jako je nesmysl, že příčinou onemocnění je údajné překyselení organismu, které stačí upravit „zásaditou“ stravou, nikdy neprokázaná souvislost mezi očkováním a autismem nebo třeba šarlatánská videa o údajném spiknutí farmaceutických firem. „Být alternativní a odmítat či přímo nenávidět medicínu se stává velkou módou,“ konstatuje Rudnay.

Telepaticky neléčíme

Za svou práci si už Lovci šarlatánů vysloužili celou řadu útoků od nejrůznější ezoteriků a příznivců všech možných „zázračných“ metod. Dočítají se o sobě, že je platí farmaceutické firmy, jsou součástí her iluminátů o ovládnutí světa nebo rovnou patří mezi židozednáře, tedy tajná společenstva, která drží v rukou vládu na osudem lidstva. A to jen proto, že vedle „zázraků“ staví racionální argumenty.

„Nikde o sobě netvrdíme, že známe lék na rakovinu, umíme telepaticky vyléčit zanícené slepé střevo nebo z kyvadélka určíme problém s ledvinami. Nehrajeme si na lékaře, pouze se snažíme racionálně vysvětlit, proč například pití bazénové dezinfekce těžko zlikviduje metastazovaný karcinom v terminálním stádiu,“ shrnuje poslání Lovců šarlatánů Marek Vícha. Cílem této skupiny mladých vědců, lékařů, mediků a či budoucích farmaceutů není léčit přes internet, ale ukazovat, že na složité otázky nejsou jednoduché odpovědi. „Tím se naprosto odlišujeme od šarlatánů, ti stejně jako jiní podvodníci slibují „zázraky na počkání, nemožné do tří dnů“,“ uzavírá Vícha.

Ludmila Hamplová