Leoš Heger a Svatopluk Němeček se utkali v Otázkách Václava Moravce. Přestože oba jsou z protilehlých politických táborů, nejvíce to schytal nepřítomný Andrej Babiš a Hnutí ANO. Ministr financí prý vůbec nechápe, co se ve zdravotnictví děje. Foto: Česká televize

Návrhy ANO na připlácení a posílení MF neprojdou, Němeček je nechce a koalice ho respektuje

Posílení pravomocí ministerstva financí nebo možnost připlatit si za dražší zdravotnické prostředky, tedy pozměňovací návrhy Hnutí Ano, s nimiž náhle a bez projednání s ministerstvem zdravotnictví přišli její poslanci rovnou do sněmovny, nemají šanci na schválení. Vyplynulo to z diskuse v dnešních  otázkách Václava Moravce (OVM) České televize. „Celá koalice se zavázala, že bude respektovat stanovisko rezortního ministra,“ řekl v OMV ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Pochopení poslanci ANO zřejmě nenajdou ani u opoziční TOP 09. Exministr zdravotnictví a místopředseda této strany v OVM Leoš Heger uvedl, že sice dlouhodobě nadstandardy podporuje, ale návrh ANO je protiústavní.

 

„Máme levné, kvalitní a efektivní zdravotnictví, ale Andrej Babiš to nechápe,“ uvedl v debatě o zvýšení plateb za státní pojištěnce ministr Němeček. Nedělá si však z řečí kolegy ve vládě velkou hlavu, prý je to obvyklý postoj ministra financí v okamžiku, kdy si zdravotnický rezort řekne o více peněz na platy zdravotníků.

Leoš Heger se ohradil proti tvrzení moderátora, že by „mluvil jako Andrej Babiš“. Výhrady k zdravotnické politice ministra Němečka i ČSSD a koalice má, ale z jiné pozice, než ministr financí. „Andrej Babiš skupuje fertilizační střediska, ale nerozumí evropským hodnotám jako je solidarita či ekvita. Je třeba chránit chudé. Příčiny netransparence, které ministr financí uvádí, jsou směšné. Drobnými úsporami přes centrální nákupy zdravotnictví nevydělá na drahou léčbu, kterou poskytuje pacientům,“ pustil se do předsedy hnutí ANO, místopředseda TOP 09.

Platby za státní pojištěnce se budou zvyšovat

Schválení navýšení platby za státní pojištěnce na 904 korun za měsíc formou nařízení vlády, jak navrhuje ministr Němeček, zřejmě projde.  Navýšení totiž odpovídá mechanismu, o jakém se uvažuje při přípravě zákona, který by zajišťoval automatickou valorizaci této platby a k valorizaci se přihlásily všechny strany vládní koalice jak ve své smlouvě, tak ve vládním programovém prohlášení. „Před nástupem Topolánkovy vlády valorizace vycházela z vyměřovacího základu stanoveném ministerstvem práce a sociálních věcí, zjednodušeně závisela od nárůstu průměrné mzdy,“ vysvětlil v OVM ministr zdravotnictví s tím, že k tomuto návrhu by se nyní koalice vrátila. Letos by to mělo být naposledy, co se ministerstva o platbách za státní pojištěnce handrkují a nakonec je stanoveno nařízením vlády. Od 1.1. 2017 by měl platit zákon, který zajistí automatickou valorizaci.

Automatické navyšování je připravena podpořit i opozice, Leoš Heger ale souhlas podmiňuje „propojením s efektivitou zdravotnictví“. Připomněl, že vzhledem k růstu HDP je tempo růstu plateb za státní pojištěnce pouze poloviční. Také ovšem upozornil, že se koalice sama připravila o peníze v rezortu, když zrušila poplatky, částka je porovnatelná právě s tou o jakou jde při navýšení plateb za státní pojištěnce, jedná se o cca čtyři miliardy korun.

Hnutí ANO a lidovci začínají mluvit o navrácení poplatku za pobyt v nemocnici, patrně ve výši 60 korun za den a s omezením na 30 dní. Svatopluk Němeček to ale odmítá. A ČSSD patrně v této věci nehodlá měnit koaliční smlouvu nebo vládní programové prohlášení. Ostatně i Hnutí ANO, jako jeden z mála konkrétních bodů svého programu, mělo uvedeno, že poplatky zruší („Zrušíme poplatek za recept a všechny poplatky pro seniory. Výpadek  rozpočtu je s ohledem na celkové náklady resortu zanedbatelný,“ psalo ANO. Otázkou je, jaký smysl by měly poplatky v nemocnici s vyjmutím seniorů).

 „Brutální“ návrh ANO

Ve středu byla z jednání sněmovny stažena tzv. transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění.  Důvodem podle ministra Němečka byla „záplava“ pozměňovacích návrhů poslanců z Hnutí ANO, na nichž nebyla koaliční shoda. Špičky koalice se setkaly a rozhodly, že pokud není shoda, musí být respektován názor rezortního ministra a o tématech těchto návrhů se bude dál vyjednávat, ale nemohou zdržovat přijetí zákona. „Nechceme dělat změny na divoko, navíc návrh na připlácení za zdravotnické prostředky je špatně napsaný,“ řekl v OVM ministr zdravotnictví.

Leoš Heger s ním souhlasil a jako příklad, jakým způsobem se mají změny zákonů připravovat, uvedl svůj návrh na přehodnocování seznamu výkonů, který má šanci, aby ve sněmovně prošel. „V předstihu jsme informovali ministerstvo zdravotnictví a doladili jsme návrh do střední polohy,“ prohlásil L. Heger a i když by byl za razantnější podobu svého návrhu, ocenil, že s ministerstvem našel shodu.

Pokud jde o návrh ANO na připlácení za zdravotnické prostředky, tedy defacto za zavedení nadstandardu, má Leoš Heger dilema, ale protože je napsán „brutálně“ a patrně asi protiústavně, nemůže ho podpořit. Transparenční novelu jako celek zřejmě TOP 09 podpoří.

-cik-