Ambulantní lékaře, kteří předepisují svým pacientům léky dle potřeby i přes limit, už nebude penalizovat nejen VZP, ale ani pojišťovna ministerstva vnitra. Foto: koláž ZD

Odpouštět regulace ambulantním lékařům bude po VZP i pojišťovna ministerstva vnitra

Dobrá zpráva pro ambulantní lékaře. Poté, co už třetím rokem prakticky neuplatňuje regulace Všeobecná zdravotní pojišťovna, se přidává i největší zaměstnanecká pojišťovna – pojišťovna ministerstva vnitra. Její smluvní praktičtí lékaři z ordinací pro děti a dorost i dospělé, gynekologové a ambulantní specialisté se tak nemusí bát, že při nedodržení limitů za loňský rok budou muset platit penále.

 

Pojišťovny uplatňují regulační srážky v případě, že smluvní lékař překročí stanovený limit předepsaných léků, zdravotnického materiálu a související péče, jako jsou např. laboratorní vyšetření. VZP se ovšem opakovaně dohodla s Českou lékařskou komorou (ČLK), že lékaře penalizovat nebude. K tomuto kroku se nyní přidala také Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR).

„Děláme vše pro to, aby našich více než milion a čtvrt klientů bylo léčeno u nejlepších lékařů, kteří jim poskytnou tu nejpotřebnější a moderní léčbu. Za to, že kvalitně léčí naše klienty, chceme lékaře adekvátně odměňovat. Proto, když jsou dodržena dobře nastavená smluvní ujednání, není důvod přistupovat k jakýmkoliv regulacím,“ vysvětlil ředitel ZP MV ČR Jaromír Gajdáček.

„ZP MV ČR v uplynulém roce zaplatila za léčbu klientů 26,2 miliardy korun, což je o 2,6 miliardy více než v roce 2013. Předpokládáme, že bude pojišťovna i v letošním roce úspěšně rozvíjet spolupráci s praktickými lékaři na projektu Léčebné plány v rámci Karty života. Projekt je zaměřen na zefektivnění péče o pacienty trpícími vysokým krevním tlakem, cukrovkou bez inzulinové terapie, vysokou hladinou cholesterolu a obezitou,“ doplňuje mluvčí pojišťovna Hana Kadečková.

Že ambulantním lékařům odpustí regulace, oznámila na konci loňského i předloňského roku VZP. Za rok 2014 nebude vůbec uplatňovat regulace za zdravotnické prostředky a léky, limit je pak ponechán u související péče. „V oblasti vyžádané péče budou regulace pouze tam, kde jejich hodnota přesáhne 200 tisíc korun. V tomto případě použijeme osvědčený model použitý už pro rok 2013, a to využití spolupráce společných komisí složených ze zástupců pojišťovny a ČLK, kteří posuzovali každý případ individuálně. Lékaři musí vědět, že pokud budou klientům VZP v odůvodnitelném rozsahu poskytovat tu nejkvalitnější možnou péči, nebude jim hrozit, že na to sami doplatí. To zároveň zvyšuje i jistotu pacientů, že lékaři se nebudou snažit na nich šetřit, aby se vyhnuli případné regulaci,“ uvedl na konci loňského roku ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Pojišťovna také dala peníze navíc pro lékaře, kteří se celoživotně vzdělávají – jsou tedy držiteli platného Diplomu celoživotního vzdělávání ČLK.

-mk-