Ivo Beneda úřad na Palackého náměstí dobře zná. Zůstane tam dalších pět let. Tak dlouhé je totiž funkční období státního tajemníka. Foto: Koláž ZD

Státním tajemníkem se na ministerstvu zdravotnictví stal dosavadní personální ředitel

Už i ministerstvo zdravotnictví (MZ) má od včera svého státního tajemníka. Stal se jím Mgr. et Mgr. et Mgr. Ivo Beneda, bývalý učitel z Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a současný ředitel Odboru personálního MZ. V této funkci působí již řadu let, pracoval postupně pro šest ministrů zdravotnictví. Je zřejmé, že jeho jmenování je pragmatická sázka na jistotu a odpovídá podobě, v jaké je nakonec definována funkce státního tajemníka ministerstva ve služebním zákoně.

 

Státní tajemník má postavení náměstka pro řízení sekce. Zákon říká, že „řídí činnosti související se zajišťováním organizačních věcí služby, správy služebních vztahů a odměňování státních zaměstnanců a vedoucího služebního úřadu podřízeného ministerstvu.“  Také má na starosti pracovněprávní vztahy zaměstnanců ve správním úřadu, což je právě Benedova dosavadní parketa. Je to tedy technokratická funkce, založená především na znalosti úředních postupů a fungování státní správy.

Státního tajemníka jmenuje vláda na návrh ministra na dobu pěti let na základě výsledku výběrového řízení. Výběrová komise měla čtyři členy, které jmenuje a odvolává náměstek pro státní službu Josef Postránecký, z toho 3 členy na návrh ministra.

-cik-