Místo aby Británie zvýšila kapacity vlastních školících zařízení a vychovávala si tak více zdravotních sester, jezdí je rekrutovat do zahraničí, často do zemí třetího světa. Foto: Flickr

Británii chybí sestry. Místo aby školila vlastní, dělá nábory v zahraničí

Nedostatek zdravotních sester netrápí jenom Česko. Snad ještě více problém komplikuje situaci ve zdravotnictví ve Velké Británii, která tak dává velké peníze do náboru zdravotních sester ze zahraničí. Řešení nedostatku zdravotnického personálu, které zvolila britská Národní zdravotní služba, už ovšem začínají někteří odborníci kritizovat. Podle nich je totiž eticky velmi sporné, když bohatá Británie „přebírá“ zdravotní sestry rozvojovým zemím, které je samy potřebují. Na problém upozornil deník The Telegraph.

 

Podle Petera Cartera, šéfa Královské vysoké školy zdravotních sester, je nedostatek sester v britských nemocnicích kritický a zařízení shánějí personál takřka po celém světě. Jenže snažit se „krást“ zdravotníky zemím, které si to nemohou dovolit, je dle Cartera velmi nákladné a eticky sporné.

Nedostatek sester v současnosti způsobuje, že agentury dostávají až 2200 liber (téměř 84 tisíc korun) za sesterskou směnu a zároveň přibývá zdravotnic ze zahraničí. Paradoxní ovšem je, že je odmítána většina britských uchazečů. V minulém roce se zdravotní sestrou chtělo stát 57 tisíc Britů, 37 tisíc jich však bylo odmítnuto.

„Ne všichni, kdo byli odmítnuti, by k povolání byli vhodní. Nevěřím ale, že se nehodila většina,“ uvádí Peter Carter. Mezitím ovšem počet sester ze zahraničí, které se registrovaly k práci v Británii, stoupl o třetinu. Stejně tak vzrosty i náklady vynaložené na sestry sháněné prostřednictvím agentur – ty se vyšplhaly na rekordní 3,3 miliardy liber, tedy necelých 126 miliard korun. Během výroční konference Královské vysoké školy zdravotních sester řekl Carter pro The Sunday Telegraph, že ho závislost na agenturách a pracovnících se zahraničí velmi znepokojuje. Politováníhodný nedostatek plánování tak podle něj způsobil katastrofální nedostatek zdravotníků, který devastuje péči o pacienty.

Šetření na nesprávných místech

Zařízení, která školí zdravotní sestry, přicházela na začátku vlády koalice zhruba o šest tisíc míst ročně, nyní už to ale bylo 20 tisíc míst. „V podstatě každá nemocnice Národní zdravotní služby v Anglii a celá řada ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku rekrutuje své zaměstnance ze zahraničí. Je to směšné, nákladné a náročné na pracovní sílu. Příčinou přitom je to, že neškolíme a neopíráme se o dostatek britských sester,“ vysvětluje Carter. Za jednu rekrutovanou sestru tak zaplatí nemocnice až 12 tisíc liber (necelých 458 tisíc korun), mimo jiné za ubytování týmu, který v zahraničí zaměstnance vyhledává.

„Jedna nemocnice vedle druhé dělá nábory. Země jako Španělsko, Portugalsko nebo Irsko už jsou vyčerpané. A jsou tu etické a morální problémy. Velká Británie, pominu-li naše finanční otázky, je jedna z nejbohatších zemí na světě. Osekáváme ale školící programy, abychom ušetřili peníze, ale pak jezdíme do Indie, Afriky či na Filipíny, abychom rekrutovali sestry, které si státy vyškolily a nemohou si je dovolit ztratit. Mám problém s tím, že jezdíme do rozvojových zemí a číháme tam na jejich zdravotníky,“ zlobí se Peter Carter.

Za posledních 12 měsíců bylo v cizině rekrutováno celkem 29 procent sester. Oproti tomu před pěti lety to bylo pouze 11 procent. Zhruba 7500 jich pochází z Evropy, hlavně ze Španělska, Portugalska a Itálie, další ovšem přicházejí ze vzdálenějších zemí včetně Filipín. Počet zahraničních sester a porodních asistentek registrovaných za posledních 12 měsíců vzrostl na 8200, o rok dříve to bylo 6200. Navíc se zdvojnásobil podíl zařízení Národní zdravotní služby, která dělají nábory v cizině, na 73 procent.

Třetina sester před důchodem

Aby toho nebylo málo, více než třetině zdravotních sester v Británii je přes 50 let. Podle Cartera se tak situace ještě zhorší, až desítky tisíc sester odejdou do penze, zatímco potřeby stárnoucí populace se budou zvyšovat. Proto Carter žádá vládu, aby ročně vyškolila tři tisíce sester navíc, čímž by se naplnily požadavky posledních deseti let.

Podle šéfa Královské vysoké školy zdravotních sester je navíc škoda, že bylo upuštěno od zřízení nezávislého dohledu nad bezpečným personálním zajištěním pohotovostí a úrazových oddělení. Místo toho Národní zdravotní služba rozhodla, že doporučení vypracují její vlastní úředníci.

-mk-