Infekce MERS je zapříčiněna koronavirem ze stejného kmene, jako je virus, který způsobuje onemocnění SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), jež v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS má podle WHO podstatně větší úmrtnost, naopak se ale podstatně pomaleji šíří. Foto: Wikipedie

Česko má první podezření na MERS. „Situace je pod kontrolou,“ říká ministr

„Příznaky jsou velmi nespecifické,“ uvedl dnes na mimořádném brífinku ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček o prvním případu podezření na onemocnění MERS v České republice. Čech, ročník 1989, se vrátil 30. května z turistické cesty po Jižní Koreji. 14. června dostal rýmu, o dva dny později teplotu. Dnes ho záchranná služba odvezla na infekční kliniku v Nemocnici Na Bulovce, nachází se v bioboxu. První předběžné výsledky budou známy nejpozději zítra dopoledne. „Situace je pod kontrolou,“ zdůraznil ministr, který poděkoval všem specialistům, kteří se na řešení případů podílejí. 

 

MERS patří mezi koronaviry. Nemoc, kterou způsobuje, je v počátečních fázích obtížně diagnostikovatelná, neboť začíná běžnými příznaky nachlazení a teplotami kolem 38 °C. Pokračuje však závažným onemocněním plic i akutním selháním ledvin.

MERS se poprvé objevil v roce 2012 na Blízkém východě a nejvíce obětí zatím hlásí Saúdská Arábie. Celosvětově se virem infikovalo přes 1250 lidí a zemřelo jich přes 450. Druhou nejvíce zasaženou zemí je Jižní Korea, kde propukla nákaza teprve minulý měsíc, podle nejnovější bilance tam zemřelo 19 pacientů a 154 lidí se virem infikovalo.

-red-