S Čínou už je podepsáno, v Hradci Králové bude otevřena tento týden Klinika tradiční čínské medicíny. K čemu bude dobrá Česku není tak docela jasné. Foto: MZČR

Čína dobývá Prahu a české zdravotnictví

Spolupráce Číny a České republiky ve zdravotnictví, civilním letectví, vzdělávání, kultuře či kimenatografii je na programu dnešního jednání českých a čínských politiků. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) přijme místopředsedkyni čínské Státní rady Liou Jen-tung a podepíšou společné memorandum. Oba pak s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) navštíví pražskou Fakultní nemocnici Motol.

 

Česko a Čína by dnes také mohly slavnostně potvrdit spuštění přímé letecké linky mezi Pekingem a Prahou od 1. října.

Program čínské delegace pokračuje v úterý, kdy se v Praze koná česko-čínský summit ve zdravotnictví. Na setkání zástupců 16 zemí střední a východní Evropy zavítá s čínskou vicepremiérkou i čínská ministryně zdravotnictví Li Bin. Hostitelem jedné z večeří summitu je prezident Miloš Zeman, přijme také čínskou vicepremiérku.

Ve středu bude v Hradci Králové slavnostně otevřena první klinika tradiční čínské medicíny při tamní fakultní nemocnici. V rámci česko-čínské spolupráce přijalo Česko minulý týden k léčení v lázních Karlova Studánka čínské děti s dýchacími obtížemi. Mezi Českem a Čínou se rozvíjí i spolupráce ve zdravotnickém výzkumu.

Dohodu o spolupráci v medicínské a lázeňské turistice uzavřel Němeček loni v říjnu během prezidentovy cesty do Číny. Podepsal také memorandum o strategické spolupráci zdravotních systémů obou zemí a dohodu o čínské podpoře projektu kliniky tradiční čínské medicíny v Česku.
-čtk-