Polovičním úspěchem pro ministra zdravotnictví skončilo dnešní jednání vlády. Platby za státní pojištěnce se příští rok zvednou místo požadovaných 4,3 miliardy o 1,8 miliardy. Foto: Tomáš Cikrt

Platby za státní pojištěnce se zvednou o 1,8 miliardy korun

Platby za státní pojištěnce se od ledna příštího roku zvednou o 1,8 miliardy korun. O navýšení plateb za téměř šest milionů státních pojištěnců, mezi nimiž jsou děti, důchodci či nezaměstnaní, dnes napotřetí rozhodla vláda. Předchozí pokusy o navýšení ztroskotaly na neshodách ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který požadoval nárůst o 4,3 miliardy korun. Odboráři považují nárůst o 1,8 miliardy za skandálně nízký, odchody lékařů a sester to podle nich nezastaví.

 

Zvýšení plateb za státní pojištěnce o tři procenta, tedy o 1,8 miliardy korun, považuji za mimořádně důležité rozhodnutí,“ komentoval krok vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Valorizace je nezbytná, abychom mohli i z těchto peněz zajistit růst mezd pro zdravotní personál, zabránili riziku hromadného odchodu lékařů a sester do zahraničí,“ podotkl také.

„Nejsme ani na polovině částky, kterou jsme považovali za minimální. Je to skandální a bude to mít určitě negativní dopad na fungování zdravotnictví,“ řekl ČTK předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Podle něj vláda dala jasný signál, že to „se systémem nemyslí dobře“, nedostatečný přísun peněz podle něj ještě víc naruší funkčnost, která se už teď zhoršuje.

„Je to málo, my se skutečně obáváme o kvalitu poskytované péče, a zda zaměstnanci v českých nemocnicích zůstanou,“ řekla ČTK předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Podle ní je potřeba dál vyjednávat, možnosti vidí v tom, že s růstem mezd a platů stoupá i výběr zdravotního pojištění, takže by určité navýšení na platy mohly poskytnout i zdravotní pojišťovny ze svých příjmů.

Objem financí, který se vláda dnes rozhodla na odvody do zdravotnictví uvolnit, je podle Žitníkové nízký i vzhledem k tomu, kolik peněz odteklo ze zdravotnictví kvůli nárůstu DPH, opatření České národní banky a kolik peněz nebylo zaplaceno kvůli omezujícím úhradovým vyhláškám z let 2012 a 2013, kdy nemocnice musely nařízením vlády zvýšit platy, peníze na to ale nedostaly.

Babiš původně navrhoval nárůst o 600 milionů korun, dnes ale stejně jako Němeček přistoupil na kompromis. „Přidám na platy doktorům a sestřičkám. Ale chci garanci, že to půjde přímo jim a neztratí se to zase v černé díře zdravotnictví jako loni,“ napsal na Twitteru vicepremiér, který nehospodárnost ve zdravotnictví kritizuje opakovaně.

To, aby šly peníze přímo na růst platů v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních, chce Němeček zajistit pomocí úhradové vyhlášky. Vyjádření k rozhodnutí vlády poskytne podle informací tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví až na tiskové konferenci po jednání vlády.

Řešení problému už Zdravotnický deník předvídal zde.

-čtk-