„Medicína je jako práce v hudebním tělese – buď naslouchám, nebo odpovídám,“ říká Imran Musa Zangi, oční lékař, hráč na perkuse a malíř, jehož hudební formace Bratři v rytmu s keňským zpěvákem Fireson Bantu (na snímku) vystoupila v sobotu. Foto Petr Mändl

Umělecky nadaní lékaři se předvedli na Doktorfestu

V pátek 29. a sobotu 30. května 2015 proběhl v Písecké bráně nedaleko Pražského hradu třetí ročník multižánrového festivalu lékařů a lékařek, kteří se vedle své profese věnují i umělecké činnosti. Pátek již tradičně patřil vernisáži výstavy a koncertu tentokrát jazzové hudby. V sobotu se konala soutěžní přehlídka hudebních kapel. Festivalový páteční podvečer, který moderovala Marie Retková, zahájil klavírním koncertem vedoucí orchestru Sestry Havelkovy a dětský kardiolog Jiří Gilík.

 

Hudba se tentokrát nesla v duchu jazzové improvizace, ragtimu nebo svižného swingu. Po koncertě byla zahájena výstava radioložky Evy Vaculíkové s názvem Krátká zastavení, trochu balad, trochu přírody a trochu od Adama a Evy. Její tvorba je hodnocena jako expresivní s častou mystickou tematikou. Výstavu je možno zhlédnout do 21. června.

Dick O'brass_Doktorfest 2015. Foto Petr Mändl
Dick O’brass_Doktorfest 2015. Foto Petr Mändl

„Medicína je jako práce v hudebním tělese – buď naslouchám, nebo odpovídám. Musím vycítit, jak komunikovat s pacientem, stejně jako se spoluhráči či obecenstvem na koncertě“, říká Imran Musa Zangi, oční lékař, hráč na perkuse a malíř, jehož hudební formace Bratři v rytmu s keňským zpěvákem Fireson Bantu v závěru sobotního Doktorfestu rozvlnila a roztančila publikum na reggae rytmy. V sobotu zněla v podání lékařů nejen worldmusic, ale také rock, punk, hardcore, big-beat a další. Všech šest soutěžních kapel předvedlo úctyhodný profesionální výkon. Jejich hudbou se k Písecké bráně přišlo léčit více než 1500 nadšených posluchačů.

Jiri Gilik_Doktorfest 2015. Foto Jakub Joachim
Jiri Gilik_Doktorfest 2015. Foto Jakub Joachim

Odborná porota v čele s hudebním publicistou Petrem Korálem to s výběrem nejlepších neměla lehké. Prvním místem nakonec ocenila Kelty inspirovaný Dick O’Brass v čele s mladým neurologem Jiřím Nedělkou. Druhou příčku obsadila kapela Tó víš v čele se zubařem Miroslavem Horešovským a třetí skončili rockoví písničkáři z kapely Esence. V letošním roce byla nově udělena cena pro nejsympatičtější kapelu. Tu si tentokrát odnesla mladá kapela Pupíček, a to pro jejich teatrálnost a vtipné a odvážné texty. Na úplný závěr večera zahrála Bíla nemoc v čele s otcem myšlenky Doktorfestu, vedoucím dětské sonografie FN Motol, Zděňkem Hříbalem.

-TZ-