Desítky zdravotníků a lékařů dohlížely na to, když byli vězni řezáni, biti a výživa se jim podávala přes anální otvor. Obvykle také dávaly doporučení, jak oběti co nejvíce zranit, aniž by zemřely. Celý program mučení přitom vytvořili dva psychologové Jim Mitchell a Bruce Jessen, kteří za práci pro CIA dostali přes 80 milionů dolarů. Foto: Flickr

Americká psychologická asociace zmanipulovala etický kodex, aby její členové mohli asistovat u násilných výslechů

Americká psychologická asociace (APA) je na pokraji krize. Zpráva, kterou si nechala vypracovat od právníka Davida Hoffmana, totiž potvrzuje, že vysoce postavení funkcionáři APA spolupracovali s Pentagonem v době Bushovy války proti terorismu. Mimo jiné při tom upravili etický kodex společnosti tak, aby byl v souladu s tehdejšími postupy ministerstva obrany – tedy vyslýcháním podezřelých pomocí mučení, jako je waterboarding.

 

„Toto je největší skandál týkající se etiky zdravotníků v 21. století. Představuje nehorázný případ toho, jak profesní zdravotnická organizace dovolila národnímu bezpečnostnímu aparátu, aby určoval její etiku,“ uvedl pro Newsweak Nathaniel Raymond z Harvardské humanitární iniciativy při Harvard Chan School of Public Health.

Zpráva právníka Davida Hoffmana ze společnosti Sidley Austin, která byla zveřejněna v pátek, čítá 542 stran. Stojí v ní mimo jiné to, že jako poradci v panelu CIA figurovali dva bývalí ředitelé APA. Jeden z nich, Joseph Matarazzo, přitom prohlásil, že spánková deprivace vyslýchaných není metoda mučení. Následně se stal majitelem jednoho procenta společnosti Mitchell, Jessen and Associates – tedy společnosti dvou psychologů, kteří pomohli CIA vyvinout „vyslýchací“ program, za nějž dostali 80 milionů dolarů. Více jsme psali zde.

Hoffmanova zpráva také uvádí, že funkcionáři APA „podlézali úředníkům z Pentagonu tak, že usilovali o to, aby byl etický kodex asociace v souladu s vyslýchacími taktikami ministerstva obrany. Několik předáků mimo psychologické kruhy zatím provedlo kroky podporující výslechy prováděné CIA a zároveň tyto postupy chránili před odporem, který uvnitř agentury sílil“.

Stížnosti zametal pod koberec ředitel pro etiku

Jedním z těch, kteří se „zasloužili“ o úpravu etického kodexu dle poptávky ministerstva obrany, byl ředitel pro etiku APA Stephen Behnke, který post v asociaci zastával od roku 2000. V roce 2002 umožnila etická pravidla psychologům při konfliktu mezi příkazy a etickým kodexem upřednostnit „řídící orgány“. V roce 2005 bylo rozhodnuto, že členové APA mohou hrát konzultační roli při výsleších a získávání informací ve věcech národní bezpečnosti. Behnkeho kancelář tak dle Hoffmanovy zprávy „dala přednost ochraně psychologů, a to i těch, kteří se mohli podílet na neetickém chování, před ochranou veřejnosti“. „APA si zvolila etický kodex založený na pomoci ministerstvu obrany, organizování PR a maximalizaci růstu profese,“ píše dále zpráva. Behnke totiž koordinoval PR kampaně s Pentagonem tak, aby zapojení psychologů do výslechů co nejlépe prodal.

Behnke měl navíc psát prohlášení oponující těm členům APA, kteří byli spojením psychologů s mučícími technikami znepokojeni, a zametal pod koberec jejich stížnosti. Podle New York Times dokonce (bez vědomí asociace, v níž v té době pracoval) obdržel kontrakt Pentagonu ohledně toho, že pomůže s trénováním lidí, kteří výslechy prováděli.

„Na tom všem je nejvíc znepokojivé to, že celá tahle epizoda se odvíjela díky etické kanceláři. Není to jen o tom, že zaprodali etické standardy asociace, aby se tajně dohodli s vládou. Nehorázné je to, že se to dělo kvůli podpoře mučení a zneužívání,“ uvedl pro Newsweak Steven Reisner, psycholog a psychoanalytik, který se dlouhodobě stavěl proti zapojení asociace do výslechů.

První z řady vyhazovů?

Behnke skončil v APA ten samý den, kdy dorazila Hoffmanova zpráva. Zřejmě přitom nebude zdaleka jediný, kdo kvůli aféře přijde o místo a může čelit i dalším postihům – například ztrátě licence. Zjištění navíc možná povedou k tomu, po čem ochránci lidských práv volají už léta – tedy po možnosti soudně stíhat ty, kdo se na mučení podíleli. Ke zodpovědnosti by přitom nebyla hnána ani americká armáda, ani ti, kdo výslechy vedli, ani úředníci, kteří vyslýchání mučením vymysleli – byli by to právě psychologové, kteří něčemu takovému dali zelenou.

Americká psychologická asociace, která sdružuje na 130 tisíc psychologů, přitom dlouho trvala na tom, že její etický kodex je v pořádku a neumožňuje členům se na mučení podílet. Okamžitě po Hoffmanově zprávě však vydala tiskové prohlášení, v němž se za své selhání omlouvá.

„Naše interní kontroly selhaly a nerozpoznaly ani tajnou úmluvu, ani velký konflikt zájmů. Asociace neposkytla psychologům ani smysluplné vedení. Záměrem organizace nebylo umožnit násilné techniky výslechů nebo přispívat k porušování lidských práv, ale právě takový mohl být výsledek. Konání, politika a nedostatek nezávislosti na úřadech popsané v Hoffmanově zprávě znamenají, že jsme nedokázali dostát našim základním hodnotám. Hluboce toho litujeme a omlouváme se za chování i konsekvence, které následovaly. Naši členové, profese i organizace očekávali – a zasloužili si – něco lepšího,“ říká Nadine Kaslow, předsedkyně Speciální nezávislé revizní komise a bývalá prezidentka APA.

Po řadě let popírání přicházejí opatření

Radě APA zároveň bylo doporučeno, aby zakázala psychologům participovat na výsleších osob zadržovaných armádou nebo rozvědkou, a to ať už v USA, nebo jinde. Výjimkou je trénink vojenského personálu, aby rozpoznal a uměl jednat s lidmi s mentálním postižením, případně aby znal dopady jednotlivých výslechových technik. APA by také měla vytvořit speciální komisi, která bude doporučovat a hodnotit změny v etickém kodexu. Dále by měla být přijata doporučení, která by zajistila, že věci jako lidská práva a etika budou ukotveny v základních hodnotách APA. V neposlední řadě pak bylo radě asociace doporučeno, aby zrušila ustanovení, které připouští roli psychologů ve výsleších. Pracovat se dále má na tom, aby se snížil vliv vlády na zvolené zástupce APA, a úkolem asociace je také vyhodnotit existující střety zájmů. Opatření má APA projednat na svém 123. kongresu, který se bude konat 6. srpna v Torontu.

-mk-