Přenašečem malárie je samička komára rodu Anopheles. Ochrana proti této chorobě spočívá nejen v očkování, ale i v používání moskytiér a prostředků k hubení hmyzu.Foto: Centers for Diseases Control

Evropská agentura schválila vakcínu proti malárii, přispěl na ní i Bill Gates

První vakcína proti malárii na světě byla schválena Evropskou lékovou agenturou (EMA – European Medicines Agency). Otevřela se tak cesta k záchraně miliónů dětí v subsaharské Africe. Vakcínu po označením RTS,S nebo také Mosquirix uvádí na trh britský farmaceutický výrobce léků GlaxoSmithKline (GSK), a to za přispění fondu manželů Billa a Melindy Gatesových. Její vývoj trval 30 let a stál více než 565 miliónů amerických dolarů.

 

Nyní je na Světové zdravotnické organizaci (WHO), aby do konce roku, jak už slíbila, vytvořila návod jak a kde by měla být vakcína použita. GSK poskytne WHO pro její rozhodování potřebné vědecké údaje.

Podle WHO v roce 2013 zemřelo na malárii 627 tisíc lidí, přičemž většinu tvořili obyvatelé Afriky (562 tisíc) a děti mladší pěti let (82 %). Experti EMA se domnívají, že vakcína bude nejvíce prospěšná dětem z oblastí s vysokou mírou přenosu nemoci, kde je také nejvyšší úmrtnost. Rozhodnutí evropské agentury se očekávalo, přestože jedna očkovací dávka nabízí pouze částečnou ochranu proti malárii u malých dětí a je nutné později očkování opakovat.

Výkonný ředitel neziskové organizace Save the Children Justin Forsyth rozhodnutí úřadů uvítal. “Malárie je jedním z největších zabijáků dětí na světě, usmrtí jedno dítě každou minutu,“ prohlásil pro The Guardian s tím, že je nutné také zajistit, aby vakcína i léčba byly dětem dostupné, je to podle něj věcí posílení celého zdravotnictví postižených zemí.  Také EMA i výrobce GSK se shodují, že kromě očkování je nezbytné používat i další zbraně proti malárii, jako jsou sítě na lůžka (moskytiéry) a prostředky proti hmyzu – insekticidy.

GSK prý nehodlá z vakcíny dosahovat zisk, plánuje cenu nastavit tak, aby pokryla náklady na výrobu a přidat malou částku, cca 5 procent, která bude reinvestována do výzkumu malárie a očkovacích látek pro další tropické nemoci. Zatím se uvažuje pěti dolarech za jednu dávku, což je stejná cena, za jakou lze pořídit moskytiéru ošetřenou insekticidem.

-cik-