Centrum v Těchoníně má pro pacienty s vážnými onemocněními 28 lůžek, jejich kapacitu může v případě potřeby až zdvojnásobit. K dispozici má i 100 lůžek pro karanténu. Hospitalizovat přitom může i pacienty s těmi nejnebezpečnějšími nemocemi. Foto: CBO Těchonín/mocr.army.cz

Centrum biologické ochrany v Těchoníně by mělo zůstat zachováno

Centrum biologické ochrany v Těchoníně by mělo zůstat zachováno a i nadále být pod správou ministerstva obrany. Úřad to doporučuje vládě, která by se osudem specializovaného infekčního zařízení na Orlickoústecku měla zabývat na svém čtvrtečním zasedání.

 

S prověřením osudu Těchonína určeného na pomoc pacientům při rozšíření nebezpečných infekčních nemocí počítala Bílá kniha o obraně z roku 2011. Kvůli úsporám se zvažovala změna jeho právní formy na státní příspěvkovou organizaci nebo i jeho zrušení.

Ministerstvo obrany nyní vládě navrhuje, aby těchonínské centrum zůstalo zachováno. I nadále by mělo spadat pod Vojenský zdravotní ústav. Úřad argumentuje „dlouhodobým trendem v nepředvídatelných výskytech epidemiologicky závažných onemocnění překračujících hranice jednoho státu“. Úřad také poukazuje na masivní nárůst počtu běženců a „vývoj politicko-vojenské a epidemiologické situace ve světě ve druhé polovině roku 2014 a pokračující v roce 2015, které stále výmluvněji opodstatňují existenci obdobných center a nezbytnost jejich vysoce odborného zázemí“.

„Ministerstvo obrany považuje Centrum biologické ochrany Těchonín společně s poskytovateli zdravotních služeb zřízenými ministerstvem zdravotnictví, a to především s Nemocnicí Na Bulovce a se Státním zdravotním ústavem, za integrální součást systému ochrany obyvatelstva,“ obhajuje zachování postoj ministerstvo obrany. Poznamenalo také, že zařízení je unikátní díky svému vybavení i svému umístění mimo výrazněji obydlené oblasti.

Dalším z argumentů ministerstva pro pokračování těchonínského centra v současné podobě je i dosavadní snížení nákladů. „Oproti stavu v roce 2011 byla v roce 2014 dosažena úspora provozních nákladů přibližně 47 procent, a to především změnou dodavatele některých služeb,“ píše se v materiálu pro vládu.

Mluvčí generálního štábu Jan Šulc ČTK na začátku července řekl, že roční provoz centra stojí 60 až 65 milionů korun. Náklady by se zvýšily, pokud by bylo centrum v případě nákazy spuštěno. „Opodstatnění existence tohoto zařízení zřetelně prokázala v poslední době například hrozba epidemie eboly,“ poznamenal Šulc. Obrany doufá, že se jí podaří i nadále náklady na provoz zařízení snížit třeba uzavřením nových smluv na dodávky energií.

Zařízení v Těchoníně bylo nákladně modernizováno v letech 2002 až 2006. Připraveno je na nejrůznější choroby, a to i nejvyššího stupně biologického rizika. Aktivováno je při požadavku hlavního hygienika.

Centrum má pro pacienty s vážnými onemocněními 28 lůžek, jejich kapacitu může v případě potřeby až zdvojnásobit. K dispozici má i 100 lůžek pro karanténu.

-čtk-