Rok a půl trvající program adresného zvaní na onkologický screening doprovázela osvětová kampaň a roadshow. První kompletní čísla ukazují, že největší odezvu měly pozvánky na vyšetření rakoviny tlustého střeva. Foto: MZ ČR

Díky projektu adresného zvaní se zvýšila účast na vyšetřeních karcinomu kolorekta o čtvrtinu

Více než čtvrtinový nárůst návštěvnosti preventivních prohlídek rakoviny tlustého střeva a o pět procent vyšší účast na mamografii. Takové jsou výsledky rok a půl trvajícího projektu adresného zvaní mezi klienty VZP. Celkově přitom bylo všemi sedmi pojišťovnami pozváno na preventivní prohlídku rakoviny tlustého střeva, prsu a děložního čípku 3,4 milionu lidí. Největší ohlas projekt vyvolal nejen u klientů VZP, ale i dalších pojišťoven, co se týče screeningu nádorů kolorekta, který před rozesíláním adresných pozvánek navštěvovalo nejméně Čechů.

 

 

„Výskyt zhoubných nádorů má v České republice dlouhodobě vzrůstající tendenci. Významně rostoucí zátěž české populace lze pozorovat zejména u tří diagnóz, které jsou právě z toho důvodu předmětem screeningových programů. Jde o karcinom prsu, kde byl mezi obdobími 1995-1999 a 2005-2009 nárůst o 34 procent, tedy ze 4 833 na 6 463 žen ročně, dále karcinom děložního hrdla včetně prekanceróz, jehož výskyt stoupl o 32 procent z 2 274 na 2 999 žen ročně, přičemž u samotných invazivních nádorů, kde se incidence ustálila, jsou ukazatele stále dvojnásobné oproti evropskému standardu, a pak karcinom tlustého střeva a konečníku, kdy došlo k nárůstu o 12 procent ze 7 118 na 7 964 případů ročně,“ uvádí se v základních informacích k projektu adresného zvaní na webu Bezrakoviny.cz.

Nádory tlustého střeva, prsu a děložního čípku si tak jen v roce 2013 vyžádaly 5633 životů. Snížit toto číslo se pokusil 18 měsíční projekt financovaný Evropskou unií a státním rozpočtem, který doběhl letos 30. června. V jeho rámci dostávali pojištěnci v rizikové skupině, kteří dosud vyšetření neabsolvovali, pozvánku na screening, zároveň pak probíhala celorepubliková osvětová kampaň a roadshow po 25 českých městech. Souhrnná čísla největší zdravotní pojišťovny přitom dokazují, že se cíl podařilo splnit. Odhady odborníků dle čísel dostupných za rok 2014 pak hovoří o tom, že díky adresnému zvaní bylo loni včas odhaleno kolem šesti stovek nádorů.

„Na základě zvacího dopisu jsem absolvoval test, bohužel s pozitivním výsledkem. Proto jsem podstoupil kolonoskopii, kde mi odhalili zhoubný nádor na tlustém střevě. Pak následovala operace a onkologická léčba, která mi asi v mých 55 letech zachránila život,“ potvrzuje význam v děkovném dopise pojišťovně pacient Jiří.

Na kontrolu dorazily statisíce pacientů

Zatímco v roce 2013 přišlo na vyšetření 382 044 klientů VZP, loni to bylo 481 440 lidí. V prvním pololetí letošního roku se pak nechalo vyšetřit 241 127 pojištěnců VZP. „Celkem za 18 měsíců trvání projektu adresného zvaní proběhlo 722 567 vyšetření. Účast na preventivních prohlídkách se tak zvýšila o 26,1 procenta,“ uvádí ke screeningu rakoviny tlustého střeva mluvčí VZP Oldřich Tichý. Největší zaměstnanecká Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra pak během 15 měsíců trvání projektu (poslední čtvrtletí ještě nemá uzavřené) pozvala na vyšetření kolorektálního karcinomu skoro 294 tisíc mužů a žen ve věku od 50 do 70 let, na prohlídku se jich dostavilo 18 procent. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna během trvání celého projektu rozeslala 253 049 těchto pozvánek, na vyšetření přišlo 45 521 lidí.

Co se týče screeningu rakoviny prsu, na který byly zvány ženy ve věku od 45 let, nechalo se v roce 2013 vyšetřit 372 019 klientek VZP, loni jich pak bylo 390 688 a v prvním pololetí letošního roku 196 186. Celkově tak během projektu proběhlo 585 874 vyšetření, což je o pět procent více než před jeho zahájením. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra pak do letošního čtvrtletí pozvala na mamografii 88 919 žen, přišlo jich 52 procent. ČP ZP rozeslala během celého projektu 72 404 pozvánek, na vyšetření dorazilo 16 690 žen.

Screening cervixu byl rozšířený už před projektem

Nejmenší ohlas pak mělo zvaní na preventivní kontrolu děložního čípku. Zatímco předloni se uskutečnilo 1 177 163 vyšetření u klientek VZP, loni to bylo 1 152 364 a letos v prvním pololetí 582 205. Celkových 1 734 569 prohlídek během projektu tak naopak znamená u VZP 1,8 procentní pokles. „Výsledek je dán tím, že u tohoto vyšetření jsou čísla dlouhodobě vysoká, gynekologové je dělají ženám prakticky běžně při preventivních prohlídkách, tudíž odezva na mimořádný projekt adresného zvaní nemůže už přinést takovou odezvu. To, že jde dokonce o nepatrný pokles, bych nepřeceňoval, je to v rozpětí statistické chyby,“ vysvětluje Oldřich Tichý.

Obecně vysokou účast na tomto vyšetření potvrzují i čísla pojišťovny ministerstva vnitra. Ta pozvala do konce prvního letošního čtvrtletí 105 725 žen ve věku od 25 let, na prohlídku si jich skutečně došlo přes 60 procent. ČP ZP rozeslala 115 503 pozvánek, na vyšetření následně přišlo 14 943 žen.

V návaznosti na 440 956 pozvánek (pokud první výzvu pojištěnec nevyslyšel, rozesílala pojišťovna ještě jednu), které rozeslala Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, proběhlo celkem 77 154 vyšetření. „ČP ZP v rámci projektu adresného zvaní pojištěnců odeslala 348 414 dopisů (v jednom dopise mohly být až tři pozvánky, pozn. red.), náklady hrazené z EU za rozeslání dopisů činily 3,166 milionu korun. Celkové náklady ČPZP za zdravotní péčí pak přesáhly 36 milionů korun. Informace o počtu odhalených nádorů dosud nejsou uzavřeny, pohybují se v řádech stovek nových případů,“ sdělila ZD mluvčí ČP ZP Elenka Mazurová.

Skutečný dopad bude vidět během následujících let

Souhrnné výsledky projektu za celou republiku v prvním pololetí loňského roku přitom byly takové, že na mamograf přišla každá sedmá pozvaná žena, každá jedenáctá pozvaná pak využila screeningového vyšetření karcinomu děložního čípku. Každý sedmý pozvaný muž nebo žena také navštívili vyšetření rakoviny kolorekta.

„Skutečný dopad projektu se projeví v následujících měsících a letech. Už teď je zvyšující se zájem o preventivní vyšetření patrný, moc mne to těší. Ačkoli projekt v červnu skončil, díky jeho pětileté udržitelnosti budou i nadále zdravotní pojišťovny zvát své klienty na screeningová vyšetření,“ řekl při zakončení projektu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Rakovina u nás každý rok připraví o život 27 000 lidí. Kvůli nádorům prsu přitom přijde ročně o život přibližně 2000 žen, průměrně jedna žena denně zemře na rakovinu děložního hrdla a přes 4000 mužů a žen podlehnou rakovině tlustého střeva.

Michaela Koubová