Kostelům se vyhýbá nejen ďábel, ale i deprese, zjistila studie. Foto: ZD

Duševnímu zdraví starších lidí prospívá kostel a také synagoga či mešita

Navštěvovat místa bohoslužby, ať už je to kostel, synagoga nebo mešita, může mít pozitivní dlouhodobé účinky na duševní zdraví. Zjistila to čtyřletá studie Erasmovy lékařské fakulty a London School of Economics (LSE), zahrnující devět tisíc Evropanů starších 50 let.

 

„Kostel hraje velmi důležitou sociální roli v předcházení deprese a také později i při zvládání období nemoci. Není jasné, jak moc je to dáno samotným náboženstvím, nebo zda důvodem je pocit sounáležitosti a skutečnost, že člověk není společensky izolován,“ uvedl pro The Telegraph epidemiolog Mauricio Avendano z LSE.

Navštěvovat náboženské skupiny se ukázalo pro duševní zdraví prospěšnější než vzdělání, sport, dobrovolnická práce nebo účast na životě politických či společenských organizací. Ačkoliv již předcházející studie zjistily, že členové církví, klubů, sportovních týmů a dobrovolnických organizací se těší lepšímu duševnímu zdraví než zbytek populace, podle Avendana chyběl výzkum, který by se zaměřil na efekt každé z jednotlivých aktivit. „Naše zjištění naznačují, že různé druhy společenských aktivit mají vliv na duševní zdraví starších lidí, ale liší se od sebe sílou a dopadem účinku,“ prohlásil.

Studie se také věnovala rozdílům podle jednotlivých částí kontinentu a zjistila poměrně zajímavý fakt, že totiž u seniorů se více vyskytuje deprese v jižní Evropě, než ve Skandinávii a na západě Evropy. Výzkumníci z toho usuzují, že špatné počasí a dlouhé noci na severu nemají zase tak velký vliv a že důležitější pro šťastný závěr života je finanční pohoda a dobré sociální vztahy.

-cik-