Je libo Mozart, Beatles, anebo ACDC? Ať už je chirurgova oblíbená hudba jakákoliv, výkon probíhá rychleji a s lepšími výsledky, zjistila texaská studie. Foto: ZD, Pixabay

Hudba na operačních sálech může snížit náklady na péči a zlepšit výsledky, ukázala studie

Rychlejší a s lepšími výsledky – tak vypadají chirurgické zákroky prováděné při poslechu operatérovy oblíbené hudby. Alespoň to tvrdí studie výzkumníků z texaské univerzity publikovaná v časopise Aesthetic Surgery Journal. Podle ní by zpříjemnění práce hudbou mohlo zlevnit a zefektivnit zdravotní péči.

 

Zatímco někteří nedají na hudbu při práci dopustit, jiné spíše rozptyluje. I když by se na první pohled mohlo zdát, že na operační sál písničky nepatří, nová studie ukázala opak. Již předchozí práce přitom naznačily, že poslouchání hudby při operaci snižuje stres. Dosud ovšem nebyl dostatek informací o tom, jaký má dopad na technickou zručnost, jako je sešívání ran.

Šikovnost a rychlost při šití stehů jsou přitom velmi důležité pro plastické chirurgy. Proto výzkumníci z University of Texas Medical Branch požádali 15 z nich, aby sešili ránu na vepřových nohách, na nichž je kůže velmi podobná té lidské.

Účastníci studie ovšem nevěděli, na co se výzkum zaměřuje. Jejich úkolem bylo zkrátka předvést co nejlepší výsledek s tím, že až práci dokončí, mají dát výzkumníkům vědět. Den po prvním cvičení měli chirurgové provést ten samý zákrok stejnou metodou – ovšem s tím rozdílem, že u něj měli zapnutou nebo vypnutou hudbu podle toho, zda byla nebo nebyla puštěná už při prvním cvičení. Nevěděli přitom, že doba výkonu se měří a že výzkumníci oba zákroky porovnají a známkují.

„Byli jsme si vědomi rizika, že při druhém cvičení budou mít účastníci lepší výsledky zkrátka proto, že už výkon jednou dělali. Proto jsme je náhodně rozdělili na dvě skupiny s tím, že jedna měla hudbu puštěnou při prvním, zatímco druhá při druhém cvičení,“ popisuje autor studie Shelby Lies, plastický chirurg z texaské univerzity.

Výkon, při kterém hrála oblíbená hudba, dokončili lékaři průměrně o sedm procent rychleji než výkon, při němž bylo ticho. U chirurgů s delší praxí pak byly rozdíly ještě patrnější – výkon zvládli o deset procent rychleji, oproti tomu čerství absolventi byli rychlejší o osm procent.

„Méně času na sále může znamenat úsporu nákladů, zvláště pak ve chvíli, kdy šití ran zabírá větší část celého zákroku, jako například při plastické operaci břicha. Delší setrvání v celkové anestézii navíc znamená více rizik pro pacienta,“ vysvětluje Lies.

Kvalitu práce známkovali plastičtí chirurgové, kteří nevěděli, čí práci hodnotí, a neznali ani další podrobnosti studie. Jejich hodnocení přitom potvrdilo celkové zlepšení výkonu, když byla hudba zapnutá, a to nezávisle na tom, zda hrála při prvním či druhém cvičení.

„Naše studie potvrdila, že když je puštěná chirurgova oblíbená hudba, zvyšuje se efektivita a kvalita výkonu. To může znamenat úspory výdajů na zdravotní péči a lepší výsledky zákroků u pacientů,“ dodává Andrew Zhang, docent chirurgie na oddělení plastické a rekonstrukční chirurgie texaské univerzity.

-mk-