Úrazové pojištění by měly poskytovat komerční subjekty, míní ANO, koaliční partneři preferují stát. Foto: Pixabay

Kdo má poskytovat úrazové pojištění? Koalice není jednotná

Vláda bude v řádu týdnů rozhodovat o tom, jestli úrazové pojištění budou i nadále poskytovat komerční subjekty, nebo jen Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Novinářům to dnes po jednání koaliční rady řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Koalice je v názoru na tuto otázku zatím rozdělená. 

 

„Sociální demokracie podporuje to, aby úrazové pojištění do budoucna bylo poskytováno v rámci České správy sociálního zabezpečení,“ uvedl premiér. ANO je podle něj pro variantu komerčního poskytování a lidovci spíše pro organizaci úrazového pojištění na bázi ČSSZ.

Koaliční radu dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) seznámila s výsledky hodnocení dopadů regulace (RIA), z nichž podle Sobotky vyplynulo, že nejlepší variantou je, aby do budoucna úrazové pojištění poskytovala právě Česká správa sociálního zabezpečení. Druhou nejlepší variantou je pak prý zachování komerčních poskytovatelů a rozšíření jejich počtu.

Protože v koalici nebyla na tématu shoda, rozhodne vláda. Na základě jejího rozhodnutí pak ministerstvo práce vytvoří konkrétní legislativní návrh. Kabinet by podle Sobotky o věci mohl diskutovat během několika týdnů.

-čtk-