„Tahle krabička, která mě drží při životě, je vlastně už mou součástí," říká Zdeňka Řehořová, které byla voperována srdeční pumpa HeartMate III. Foto: IKEM

Lékaři IKEM voperovali bez otevření hrudníku pumpu HeartMate III, první na světě

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nastoupil nový trend operací srdce. Bez otevření hrudníku, jen malým řezem v levém mezižebří, voperovali lékaři dlouhodobou levostrannou srdeční podporu pacientce s pokročilým selháním srdce. Sedmdesátileté ženě voperovali kardiochirurgové ve spolupráci s německými odborníky 25. května srdeční pumpu HeartMate III poprvé na světě. ČTK to dnes sdělila mluvčí IKEM Veronika Velcová. 

 

Uvedla, že zákrok byl pro Zdeňku Řehořovou z Prahy jedinou nadějí na zlepšení kvality života. IKEM získá v rámci pokračování úspěšné studie bezplatně srdeční podporu pro minimálně dalších pět pacientů.

Před operací nemohla žena ujít ani pár kroků, nemoc ji upoutala na lůžko a bez trvalého napojení na infuze nemohla žít. Transplantace srdce vzhledem k věku a zdravotnímu stavu možná nebyla. Na srdci tedy nyní má našitou pumpu, která rozvádí krev do těla.

„Neváhala jsem ani krátkou chvíli. Je úžasné, co medicína dnes dokáže,“ řekla pacientka. Postupně se vrací k běžným činnostem. „Už vařím, zvládám si nakoupit i se projít na zahrádce. Tahle krabička, která mě drží při životě, je vlastně už mou součástí,“ řekla. Ocenila i to, že lékaři voperovali přístroj jen malým řezem, takže se rána lépe hodila a rehabilitace mohla začít mnohem dřív než po velké operaci.

Nový typ srdeční podpory HeartMate III byl v Česku poprvé implantován v IKEM 9. července 2014. Levostrannou srdeční podporu dostalo v IKEM zatím 11 nemocných.

Zástupce přednosty Kardiocentra IKEM  docent Ivan Netuka. Foto: IKEM
Zástupce přednosty Kardiocentra IKEM docent Ivan Netuka. Foto: IKEM

„Novinka jim zajišťuje mnohem lepší zdravotní stav, kvalitu života a zvýšila i jejich dlouhodobé přežití. Unikátní je plně magnetické zavěšení turbíny čerpadla – tedy eliminace ložisek, která částečně poškozují krevní elementy a zároveň jsou limitujícím faktorem trvanlivosti pump,“ řekl hlavní investigátor evropské studie a zástupce přednosty Kardiocentra docent Ivan Netuka. Výhodou podle něj je i to, že přístroj umožňuje vytváření umělé pulzní vlny, která je pro organismus příznivější.

Pracoviště v IKEM bylo vybráno jako jedno ze tří světových center, které dostalo možnost navázat na pilotní studii, v rámci které implantovali zdejší lékaři přístroj HeartMate III největšímu počtu pacientů.

Průměrný věk pacientů s HeartMate III je 69 let, téměř 80 procent jsou muži. Kardiovaskulární onemocnění, a především selhání srdce, je totiž u mužů výrazně častější než u žen. Díky nové možnosti výrazně klesl počet pacientů, kteří se na čekací listině nedožijí transplantace srdce.

IKEM se podílí i na vývoji těchto srdečních podpor ve spolupráci s technologickým centrem v USA. Za dobu fungování programu implantoval dlouhodobou srdeční pumpu více než 270 pacientům.

-čtk-