Prezident Miloš Zeman podepsal zákon, který si může ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček připsat jako svůj úspěch. Nejen, že zákon prošel, ale ještě se Němečkovi podařilo zabránit přijetí pozměňovacích návrhů z díly hnutí ANO, které byly nedomyšlené a vnesly by do českého zdravotnictví nové zmatky. Foto: zemanmilos.cz

Prezident podepsal transparenční novelu i konec zákona o úrazovém pojištění

Smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi budou účinné až s jejich zveřejněním. Pojišťovny taky nebudou moci nabírat nové klienty prostřednictvím jiných firem. Novinky přináší takzvaná transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou včera podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Ten také potvrdil, že prezident podepsal zákon, kterým se ruší sporný a dosud neúčinný zákon o úrazovém pojištění zaměstnanců.

 

O sloučení zdravotních pojišťoven bude podle novely rozhodovat vláda, když se předtím k návrhu vyjádří ministerstva zdravotnictví a financí. Pojišťovny budou moci požádat o sloučení jen v případě, pokud nejméně půl roku nebudou plnit závazky.

Schválený zákon počítá i s tím, že bude zachována současná výše rezervních fondů zdravotních pojišťoven a pacienti budou moci měnit pojišťovnu ve dvou termínech za rok místo nynějšího jednoho. Ke sloučení dvou pojišťoven má být nutný souhlas nejméně dvou třetin členů správních rad. Zákon zahrne nově i vzácná onemocnění. Nezpřísní ale střet zájmů členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Během projednávání ve Sněmovně i v Senátu vzbudily pozornost pozměňovací návrhy, které by umožnily pacientům připlácet si legálně za lepší zdravotnické prostředky, například lepší klouby nebo čočky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím nesouhlasil a tyto pozměňovací návrhy ani nenalezly mezi zákonodárci potřebnou podporu.O návrhu ANO jsme psali zde nebo také zde.

Odškodňování úrazů řeší občanský zákoník

Zákona o úrazovém pojištění zaměstnanců začal platit v roce 2006, dosud ale nenabyl účinnosti. Odkládal se čtyřikrát, naposledy loni na rok 2017. Právní úpravu odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání bude i nadále obsahovat zákoník práce.

Zrušený zákon předpokládal, že úrazové pojištění by zajišťovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Pojistné by vybírala jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání by hradila rentu. Shoda na tomto modelu mezi politiky, odbory a zástupci podniků ale nepanovala. Nyní se zaměstnavatelé pojišťují u dvou komerčních pojišťoven – České a Kooperativy, případné odškodné se pak platí z tohoto pojištění.

Zrušení normy by mělo dát prostor k přípravě nového systému. Ministerstvo práce doporučuje, aby úrazové pojištění kvůli pracovním úrazům a nemocem z povolání měla v budoucnu na starosti ČSSZ. Ve hře jsou další tři varianty – vedle ČSSZ je to více komerčních pojišťoven, zdravotní pojišťovny či nová veřejná úrazová pojišťovna.

Schválený návrh také obsahuje pasáž, podle které by měl stát hradit na základě dohody v tripartitě náklady, které vynaloží odbory a zaměstnavatelé na vyjednávání na republikové a krajské úrovni. Organizace odborů a zaměstnavatelů budou ze zákona veřejně prospěšné právnické osoby.

-čtk-