Padělané léky zaplavily svět. Vyrábí se ve zcela nevyhovujících podmínkách a jsou nebezpečné. Na obrázku je padělatelská výrobna léků v Číně. Foto: archiv

SÚKL preventivně stáhl z trhu lék Exjade, kvůli padělání

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) pozastavil na přelomu července a srpna v Česku distribuci a výdej léku Exjade s podezřením, že na český trh mohly proniknout jeho padělky, informoval dnes server IHNED.cz. Jde o přípravky výrobce Novartis k léčbě nadměrné zátěže organismu železem způsobené transfuzemi krve. 

 

„V Německu byly odhaleny šarže léků této značky, v nichž nebyla léčivá látka. V balení byly například ústřižky plastových blistrů a doplňky stravy,“ uvedla mluvčí SÚKL Lucie Šustková. Padělky podle ní putovaly do Německa ze Slovenska přes Českou republiku. To je také důvod, proč lékový ústav preventivně rozhodl stáhnout léčiva z českých lékáren.

Farmaceutická firma uvedla, že v jejím distribučním řetězci žádné pochybení nevzniklo, dodavatelům prý dodala správné léky. „V současné době můžeme potvrdit, že se jednalo o padělek našeho léku. Naše společnost je poškozenou stranou, a zvažujeme v této věci podání trestního oznámení,“ uvedla mluvčí Novartis Emílie Pražáková.

Padělky šířily podle informací lékového ústavu takzvaní paralelní dodavatelé – neoficiální dodavatelé léků, s nimiž originální výrobci nemají podepsané smlouvy.

Podobný případ se v Česku podle SÚKL zatím nikdy nestal. „Jedná se o ojedinělý případ. Podobná preventivní opatření se skoro nedějí,“ řekl serveru právník a konzultant pro oblast léčiv a zdravotnictví společnosti Deloitte Filip Vrubel. S padělky léků mají podle něj výrazně větší potíže třeba v Německu či Velké Británii.

Chystaná novela zákona o léčivech počítá s větší prevencí a kontrolou takzvaných reexportů a padělání léků. Lékový ústav už nyní varuje na svých stránkách před nebezpečnými léky a padělky.

-čtk-