Farmaceutické firmy preferují samostatné kanceláře před open-space. Jejich dalším požadavkem bývá vysoký počet parkovacích míst. Foto: Pixabay

DTZ: Podíl farmaceutických firem na pronájmu kanceláří roste

Podíl firem ze zdravotnictví a farmacie na pronájmu pražských kanceláří roste, nyní je to deset procent. Vyplývá to ze studie realitní poradenské společnosti DTZ. Podle ní podepsalo od roku 2010 nové nájemní smlouvy v nových pražských kanceláří přes 40 firem z odvětví a další smlouvy jsou před podpisem.

 

„Důvodem není jen konjunktura celého odvětví, ale i strategické rozhodnutí managementu některých společností přesunout do české metropole celá oddělení, včetně například IT,“ uvedla DTZ.

Tito nájemci proti všeobecnému trendu preferují samostatné kanceláře před open-space a nezvykle vysoký počet parkovacích míst. „Tyto společnosti mají vysoký počet obchodních reprezentantů, kteří mají v kancelářích své zázemí, ale hodně času tráví v terénu. Naopak vidíme velmi nízký počet poptávek spojených s administrativou firem, s laboratořemi nebo prostředím pro výzkum a vývoj léčiv. Tuto část svých aktivit i vzhledem k bezpečnosti většina farmaceutických společností řeší odděleně,“ podotkl Václav Bouček z DTZ.

Společnosti ze zdravotnictví podle něj vyhledávají reprezentativní prostory. „Požadavky na vysoký standard se odrážejí i ve volbě projektů a lokalit. Nejvíce se jich stěhuje do moderních budov v kancelářských čtvrtích na Praze 4 nebo na Praze 5,“ dodal.

V posledních letech si v Praze pronajaly kancelář nebo přejednaly uzavřené smlouvy například Johnson & Johnson, Jansen Cilag, Baxter, Genzyme, Amgen, PPD, Bristol-Myers Squibb, Medtronic, Richter Gedeon či Alexion Pharma.

Celková výměra moderních kancelářských ploch v Praze činila na konci druhého čtvrtletí 3,13 milionu metrů čtverečních. Nejkvalitnější kanceláře AAA zabírají 13 procent z celkové výměry.

-čtk-