Jeden z příkladů přeshraniční spolupráce. Zraníte se v místě, kde je nebližší nemocnice za hranicemi, ve vedlejší zemi. Nemusíte ztrácet čas a ohrožovat své zdraví cestováním, náklady si pojišťovny přeúčtují mezi sebou. Foto: EuroparlTV / ZD

Healthcare abroad: A home from home? Video o tom, jak funguje přeshraniční péče

Tento měsíc vydala Evropská komise zprávu o stavu přeshraniční zdravotní péče. Přestože příslušnou direktivu implementovaly do své legislativy všechny členské země, zpráva vyznívá celkem pesimisticky. I když mají obyvatelé Evropy možnost čerpat péči v kterékoliv zemi a žádat pak úhradu ve svém mateřském státu, zatím této možnosti využívá zhruba jedno procento z nich. Zprávu ještě v ZD probereme v podrobném článku, ale nyní se můžete podívat na krátké instruktážní video z internetové televize Evropského parlamentu. Ukazuje různé situace čerpání péče v zahraničí a jejího hrazení. Video je v angličtině s českými titulky. Jenom pro vysvětlení dodejme, že tam, kde se ve videu mluví o zaplacení ze „sociálního zabezpečení“, v případě Česka jde o úhradu z veřejného zdravotního pojištění.

 

„Když budete mít nehodu v jiné zemi EU, náklady na zdravotní péči už by vás neměly přivést do mdlob, ale hlava vás z toho zřejmě stále bolet bude,“ těmito slovy, je uvedeno video na stránkách EuroparlTV, tedy  internetového televizního kanálu Evropského parlamentu.

If you have an accident when away in another EU country medical care should no longer cost you an arm and a leg, but it may still feel like a bit of a headache. Watch video by EuroparlTV – the web television of the European Parliament (in english with czech subtitles).