„Obrovské díky panu ministrovi zdravotnictví Němečkovi, za vstřícný přístup a pochopení celé zásadní problematiky. Když to dobře dopadne, tak už příští rok by mohlo platit, že ze středních zdravotnických škol nám opět budou vycházet zdravotní sestřičky a bratři,“ napsal na Facebooku náměstek hejtmana Jakub Pánik. Tam také zveřejnil fotografii kde ho vidíme (v šedém saku vpravo) s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (vlevo) při prohlídce Karlovarské krajské nemocnice. Foto: KKN

Karlovarský kraj navrhuje zkrátit vzdělávání sester. Poslankyně se zlobí, že jí mediálně předběhl

Karlovarský kraj navrhnul ministerstvu zdravotnictví úpravu systému vzdělávání zdravotních sester, která by zkrátila dobu studia ze sedmi na pět let. K získání odbornosti by praktickým sestrám, jak se má obor jmenovat, stačila už jen maturita ze střední zdravotnické školy a roční výuka zaměřená na praxi, informoval včera náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik (ČSSD). Na jeho vlastním Facebookovém profilu se ale do něj opřela poslankyně Jana Pastuchová (ANO). Karlovarský kraj si podle ní „bere za své práci jiných.“

 

Poslankyně Pastuchová, sama zdravotnice, nese úkorně, že rok a půl cestuje po celé republice po nemocnicích, diskutuje s personálem a jedná s ministerstvem zdravotnictví (tam má právě vzdělávání na starosti profesor Josef Vymazal, také z ANO) a nakonec s představou řešení nyní vyšel někdo jiný.  „Karlovarský kraj byl v naší návštěvě pátý (zatím poslední) v pořadí. Ale první a nejrychlejší v tom, jak zmedializovat a brát si za své práci jiných. Smutné pane Jakube Pántiku. Nevadí, jde nám o společnou věc. Potřebujeme personál do nemocnic k lůžku. Ale vy zřejmě i politické body,“ vyčetla náměstkovi kraje.

Proti lobbingu vysokých škol?

„Změna, jejíž legislativní rámec jsme pro ministerstvo připravili, velmi pomůže našemu zdravotnictví. Přivede více sester do nemocnic. Kvůli nesmyslně nastavenému vzdělávacímu procesu jich je značný nedostatek. Sestry by získaly větší motivaci ke studiu oboru,“ řekl Pánik ČTK.

V současném systému vzdělávání mohou zdravotní sestry vykonávat plnohodnotně svou práci až po absolvování tříletého pomaturitního studia na vyšších odborných školách nebo přímo na vysokých školách. Ze středních zdravotnických škol vycházejí pouze zdravotničtí asistenti, kteří v nemocnici smějí pracovat jen pod dohledem.

V Karlovarské krajské nemocnici chybí do optimálního stavu sedm desítek sester. Láká proto nové síly na až padesátitisícový příspěvek.

Podle Pánika například v Německu zdravotní sestry také studují jen čtyři roky a pak mají rok praxe. „Stojíme proti silnému lobbingu českých vysokých škol, pro které je monopol na vzdělávání zdravotních sester velmi výhodný,“ dodal Pánik. Výsledkem podle něj je nedostatek personálu v nemocnicích a mnohem tvrdší a složitější podmínky pro výchovu sester, než mají okolní země.

Kraj také připomínkuje připravovanou novelu vyhlášky o vzdělávání v nelékařských profesích, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Novela totiž počítá jen s vysokými školami. „To je nepřijatelné. V našem kraji neexistuje vysoká škola zaměřená na výchovu zdravotníků, a reálně tak hrozí, že studenti, kteří odejdou za vysokoškolským studiem jinam, se už zpět nevrátí. Považuji to za další výsledek lobbingu vysokých škol,“ uvedl Jakub Pánik.

-red, čtk-