Navýšení ceny práce lékařů na seznamu výkonů o deset procent se na rozdíl od v srpnu avizovaného pětiprocentního zvyšování platů dotkne všech lékařů, nejen těch v nemocnicích. Foto: Pixabay

Lékaři mají slíbeno navýšení ceny své práce na seznamu zdravotních výkonů

Doktoři dostanou v rámci navýšení na seznamu výkonů za svou práci o deset procent více. Slíbil to včera ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Ambulantní specialisté krok s radostí kvitují, zároveň ale ještě chtějí s ministrem diskutovat své další požadavky, jako je navýšení režie či hodnoty bodu.

 

„V poslední době jsem měl několik jednání se zástupci lékařů, naposledy s prezidentem ČLK Milanem Kubkem. Dal jsem zástupcům komory zapravdu v tom, že práce lékaře v sazebníku nebyla zvýšena od roku 2009 a za tu dobu platové ohodnocení lékařů výrazně stouplo, což se ale v platbách pojišťoven v rámci sazebníku neprojevilo. Dohodli jsme se, že přišel čas na to, aby se situace změnila a abychom tímto krokem situaci alespoň částečně napravili. Výsledná dohoda je taková, že navýšíme podíl lidské práce v seznamu výkonů o deset procent. To samozřejmě nepokrývá nárůst za šest let a chci také podotknout, že na úhradách péče se to ihned neprojeví, protože jsou podrobovány regulaci. Bude se to ale postupně v letech projevovat tak, jak to dovolí ekonomická situace a stabilita systému veřejného zdravotního pojištění. V tomto směru chceme pokračovat i nadále, ale na druhou stranu tu máme i prioritu udržení ekonomické stabilizace systému,“ vysvětluje ministr Němeček.

Navýšení hodnoty práce se přitom dotkne jak ambulantní, tak nemocniční sféry, a jak soukromých lékařů, tak těch v zaměstnaneckém poměru. Celkové navýšení bude pochopitelně omezeno celkovým objemem prostředků, které bude mít systém k dispozici. Podle Němečka tak skokové navýšení nákladů na péči nehrozí. Zvýšení ceny práce lékařů, která je hrazena dle seznamu výkonů, se podle ministerstva provádí s ohledem na dlouhodobý nepoměr mezi cenou lidské práce a cenou přístrojů a materiálu v jednotlivých výkonech, kterou se stát snaží snižovat. Smyslem je odměňovat lékaře za množství vykonané práce, ne za cenu přístrojů, se nimiž pracují.

Sdružení ambulantních specialistů je za krok rádo, má ale ještě další požadavky. „Chtěli bychom dosáhnout pětiprocentního navýšení příjmů, přičemž toto navýšení by mělo být mimo peníze, jimiž se kompenzuje propad příjmů z regulačních poplatků. Letošních pět procent pro nás žádné peníze navíc nebyly, protože pouze vykompenzovaly regulační poplatky. V pěti procentech by mělo být navýšení hodnoty bodu v úhradové vyhlášce, desetiprocentní navýšení hodnoty práce lékaře a desetiprocentní navýšení režie, abychom mohli navyšovat také platy sestrám. Současný příslib ministerstva je v požadavku celkového pětiprocentního navýšení část významná – je to vstřícný krok a příjemně mne to překvapilo,“ okomentoval pro ZD předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko s tím, že další jednání Koalice soukromých lékařů s ministrem ohledně požadavků se bude konat 24. září.

-mk-