Centra biologické ochrany doposud stálo ministerstvo obrany 2,9 miliardy, stále ale není dokončené a není schopné plnit všechny závazky ČR vůči NATO. Foto: army.cz

NKÚ: Nedokončené centrum v Těchoníně zatím stálo 2,9 miliardy

Ministerstvo obrany za výstavbu a provoz Centra biologické ochrany (CBO) v Těchoníně na Orlickoústecku dosud zaplatilo 2,9 miliardy korun. Speciální infekční zdravotnické zařízení přitom stále není dokončené a také kvůli nedostatku personálu není schopné plnit všechny úkoly, což ohrožuje plnění spojeneckých závazků České republiky vůči NATO. Uvedl to včera Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a doporučil zahrnout centrum do systému veřejného zdravotnictví. Podle ministerstva obrany nejsou už závěry NKÚ aktuální.

 

Letos v srpnu souhlasila se zachováním těchonínského centra vláda. „Zásadním posunem v tomto ohledu je zejména skutečnost, že CBO bylo akreditováno podle zákona o zdravotních službách na standardní péči a aktuálně probíhá proces akreditace na specializovanou péči,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

Pro zabezpečení efektivního využití centra byla rovněž podle mluvčího přijata řada opatření v oblastech financování, personálního zabezpečení, udržitelnosti schopností, školení a výcviku, využití laboratorních kapacit a rozvoje spolupráce se zahraničními i národními subjekty.

NKÚ prověřoval výdaje státního rozpočtu v oblasti biologické ochrany v letech 2002 až 2014. Z peněz na těchonínské centrum úřad detailně zkontroloval více než 274 milionů korun. „Centrum v současnosti podle NKÚ stále není schopné plnit všechny vymezené úkoly, a v plné míře tak nepřispívá k naplňování aliančních závazků. O jeho budoucnosti ministerstvo stále nerozhodlo, přestože v roce 2011 vláda přijala Bílou knihu o obraně, podle které se mělo pro centrum do roka najít využití, nebo měl být jeho provoz ukončen,“ uvedl úřad.

Plnění úkolů centra limitoval podle NKÚ také nedostatek personálu. Úřad uvedl, že v letech 2010 až 2013 ministerstvo obrany snížilo počet zaměstnanců centra víc než o polovinu, ale rozsah úkolů zůstal stejný. Centrum tak podle NKÚ nemohlo zajistit nepřetržitý plný provoz pro izolaci a hospitalizaci a nebylo schopné diagnostikovat vysoce nakažlivé nemoci. Třeba při karanténách vojáků po návratu z rizikových oblastí tak centrum muselo využívat externí odborníky.

NKÚ upozornil na to, že ministerstvo obrany sice v roce 2007 prohlásilo, že Česko vybudováním specializované infekční nemocnice splnilo v oblasti biologické ochrany jeden ze závazků vůči NATO, těchonínská nemocnice ale byla zkolaudována až o dva roky později. Centrum jako celek včetně vědeckých laboratoří či speciálních garáží tak podle NKÚ dosud není kompletně hotové, přestože původně mělo být zcela dokončeno už v roce 2005.

Kontrolní úřad doporučil dokončit klíčové objekty centra a zajistit peníze na jeho provoz a obnovování technologií a vybavení. „Pro dlouhodobou udržitelnost centra a jeho rozvoj je nutné, aby bylo zapojeno do systému veřejného zdravotnictví a specializovaných vědeckých pracovišť,“ uvedl NKÚ. Ministerstvo obrany by také mělo zajistit dostatek personálu, aby centrum mohlo fungovat bez omezení. Těchonínské centrum by měly využívat i složky integrovaného záchranného systému, doporučil kontrolní úřad.

-čtk-