Ačkoliv je Pavel Bambousek po pádu z mostní konstrukce před 13 lety trvale postižený, věnuje se aktivně sportu, hlavně lyžování na monoski a golfu. Nyní bude na školách radit dětem, jak se vyhnout podobnému nebo horšímu osudu, který potkal jeho. Foto: VZP

O projekt VZPoura úrazům je zájem hned od začátku září

Nečekaný úspěch sklízí projekt největší české zdravotní pojišťovny VZPoura úrazům. Hned po jeho zahájení na začátku září o něj projevilo zájem na třicet škol, které si celkově nasmlouvaly přes šest desítek besed. Naprostá většina má přitom zájem o to, aby s prevencí přijeli žáky seznámit handicapovaní pracovníci VZP. Dvě školy si pak nechaly poslat výukové materiály, jejichž prostřednictvím děti s prevencí obeznámí sami. Celý projekt vznikal v rámci VZP, jediným externím spolupracovníkem byla FAMU, která pojišťovně učinila nejvýhodnější nabídku a natočila jí ke kampani klipy za 25 tisíc korun.

 

„Projekt jsme vymysleli od A až po Z včetně produkce. Nemáme na něj žádnou agenturu, tudíž i náklady jsou minimální. Řekli jsme si, že když už tu máme kolegy, kterým nehoda nebo jiná nešťastná událost obrátila život vzhůru nohama, proč je v v dobrém slova smyslu nevyužít. Zaujmout děti je velice složité, a když před nimi bude stát paní učitelka a říkat jim, jak mají co dělat, tak jim to možná splyne s dalšími aktivitami. Pokud tam ale přijedou kolegové, kteří jim povypráví svůj vlastní příběh – co se jim stalo a jak se s tím potýkali, budou to děti vnímat úplně jinak,“ přibližuje ředitelka odboru marketingu VZP Andrea Wolfová, která je jednou z autorek projektu. Podrobnosti o projektu jsme jako první přinesli zde.

V současnosti VZP zaměstnává 12 handicapovaných pracovníků, tři nyní budou působit jako ambasadoři projektu a jezdit po školách. Pojišťovnou přitom v rámci programu zaměstnávání handicapovaných projde ročně kolem stovky lidí s postižením, kteří sem chodí na stáže, mají dohodu o pracovní činnosti nebo jsou kmenovými zaměstnanci.

„Svou lehkovážností jsem si udělal úraz. Vůbec mě předtím nenapadlo, že můžu zůstat na vozíku, myslel jsem si, že si maximálně zlomím ruku či nohu. To samé asi probíhá v hlavách mladých lidí, a proto si myslím, že je tento projekt potřebný,“ vysvětluje svou motivaci k účasti na projektu jeho vedoucí Michal Vondráček.

První beseda se bude konat tento čtvrtek ve Vysokém Mýtě. Žáci si přitom vyslechnou od ambasadorů jejich životní příběh a následně návod, kterým situacím se vyhnout a jak se zachovat, aby je nepotkal podobný nebo horší osud.

„Projekt je v první fázi směřován k základním školám, ale dnes už víme, že zájem projevují i mateřské školy. V další fázi bychom pak rádi projekt rozšířili směrem ke středním školám, případně školám vysokým,“ říká náměstek pro služby klientům Rostislav Verner. „Ještě jsme neměli tiskovku a máme září skoro plné, říjen také, plní se nám listopad a jsou už i prosincové termíny. Zájem je tedy velký, přestože si to zatím žilo spíše vlastním životem, než že bychom to nějak propagovali,“ dodává Andrea Wolfová.

Během posledních pěti let přišlo o život kvůli úrazům téměř sedm set dětí, dalších deset tisíc má trvalé následky. Jen loni bylo s úrazem hospitalizováno 30 706 dětí.

Podívejte se, jak s postiženímm žije Pavel Bambousek, jeden z ambasadorů projektu:

 

-mk-