Většina českých týmů, které do oblasti v rámci mezinárodního humanitárního programu MEDEVAC vyjížděly, dosud zůstávala jeden týden. Mise olomouckých lékařů trvala dva týdny, protože její součástí byla i rehabilitace operovaných pacientů. Foto: Medevac

Olomoučtí lékaři v Jordánsku operovali desítky syrských uprchlíků

Tři desítky zraněných syrských uprchlíků operoval v Jordánsku pětičlenný tým odborníků z Fakultní nemocnice v Olomouci, který v muslimské charitativní nemocnici strávil zhruba dva týdny. Skupina olomouckých lékařů doplněná o fyzioterapeutku na misi do Jordánska odjela v rámci mezinárodního humanitárního programu MEDEVAC a do Česka se vrátila minulý čtvrtek.

 

Vedoucí lékařka týmu Lenka Obare Pyszková dnes novinářům řekla, že k operaci bylo vybráno 35 syrských uprchlíků a na operačním sále nakonec skončilo 28 lidí, mezi kterými bylo pět dětí. Operovaní pacienti měli zlomené ruce či nohy. Zlomeniny většinou utrpěli po zásahu projektilem či při tlakové vlně, která následovala po výbuchu granátu v jejich blízkosti.

Lékaři například ošetřili pacienta, kterému se špatně zahojila prostřelená stehenní kost. Chirurgové mu zraněnou nohu upravili a poté zahájili jeho rehabilitaci, díky které opět může bez větších problémů chodit. Operovali také dítě, jehož zlomená ruka nebyla poprvé dobře ošetřena, což by mělo negativní vliv na její další růst.

V jordánském Ammánu se olomoučtí experti podle Obare museli vyrovnat s jinou kulturou, mentalitou lidí i vybavením nemocnice. „Jiné bylo také spektrum pacientů. My tady u nás balistická traumata končetin moc nemáme, takže to pro nás bylo něco jiného, ale dalo se to zvládnout,“ řekla.

Jordánské zdravotnictví je sice na špičkové úrovni, lékařská péče je ale drahá a uprchlíci si ji nemohou dovolit. Odkázáni jsou proto hlavně na pomoc charitativních organizací a zahraničních dobrovolníků. Odpovídá tomu i vybavení, se kterým si lékaři v muslimské charitativní nemocnici museli vystačit. Mezi chirurgickými nástroji nechyběly velké oprýskané kleště na drát či zašlá dřevěná palice.

Odměnou jim byly radostné pohledy uprchlíků. „Byly šťastní z toho, že o ně někdo má zájem a chce jim pomoci. Nemají totiž peníze na operaci, která by zlepšila například kvalitu jejich chůze či zraněné končetiny. Byli proto velmi vděční a spolupracovali,“ podotkla lékařka.

Podle ředitele FNOL Romana Havlíka lékaři jordánskou misi zvládli dobře a měla pro ně stejný přínos jako pro operované uprchlíky. „Můžou totiž srovnat to, co máme u nás a co je tam. Z jinak uspořádaných morálních hodnot potom můžou hodnotit své působení tady,“ podotkl.

Humanitární projekt zaměřený na lékařskou pomoc syrským uprchlíkům by měl podle Havlíka ještě nějakou dobu pokračovat. „Myslím si, že velmi brzy vytvoříme další tým podobné specializace, která je tam nejpotřebnější, nebo nějaké jiné, který tam (do Jordánska) zavítá,“ řekl Havlík.

Většina českých týmů, které do oblasti v rámci mezinárodního humanitárního programu MEDEVAC vyjížděly, dosud zůstávala jeden týden. Mise olomouckých lékařů trvala dva týdny, protože její součástí byla i rehabilitace operovaných pacientů.

-čtk-