Policie obvinila z korupce 15 lékařů za obchody se dvěma firmami, šlo o generické léky?

Policie obvinila z korupce 15 lékařů a 19 pracovníků dvou firem obchodujících s léky. Včera to na základě vyjádření mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje uvedla Mladá fronta Dnes (MfD). Lékaři prý dostávali úplatky za předepisování léků zmíněných firem, celkem obchodníci podle deníku rozdali devět milionů korun. Podle informací Zdravotnického deníku by se mohlo jednat o firmy dodávající generické léky, které mají rakouského jednatele.

 

„Obviněno je 15 lékařů z trestného činu přijetí úplatku a 19 pracovníků dvou vzájemně propojených obchodních společností z podplácení,“ řekl MfD Ibehej. Mezi obviněnými jsou podle deníku praktičtí lékaři z různých míst republiky, kteří údajně brali úplatky mezi lety 2008 a 2013. Způsob uplácení nechtěl mluvčí policie upřesnit, ale podle MfD dostávali lékaři peníze i různé dárky či poukázky.

Policisté prověřují i další lékaře, dohromady téměř dvě stovky z celé republiky. Mají podezření, že celková výše úplatků činí desítky milionů korun, píše MfD.

Jméno firem policie nezveřejnila. Podle informací Zdravotnického deníku by se mohlo jednat o firmy, která dodávají na český trh generické léky, jsou propojeny stejným vlastníkem a mají rakouského jednatele. Zkoušíme informaci u firmy ověřit. Mezi lékaři se však o případu hovořilo již cca před rokem, když policie začala mezi nimi celou věc vyšetřovat.

-Red, čtk-