Vedení nemocnice ale tvrdilo, že šlo o důležitou zdravotnickou a techniku a především zájmy pacientů, kteří by na ni museli dlouho čekat. Foto: Koláž ZD

Soud potvrdil půlmilionovou pokutu od antimonopolního pro FN Olomouc

Fakultní nemocnice Olomouc neuspěla se svou kasační stížností, kterou se bránila půlmilionové pokutě od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Nejvyšší správní soud stížnost nemocnice zamítl. ČTK to zjistila z internetové sbírky rozsudků. Sankci dostala nemocnice za chyby v zakázkách na modernizaci přístrojů. Zdravotnické zařízení na zakázky nevypisovalo otevřené tendry, ale používalo pouze jednací řízení bez uveřejnění.

 

Bývalý ředitel nemocnice Radomír Maráček, za jehož vedení nemocnice zakázky zadávala, čelil v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Podle žaloby nemocnice u zakázek na modernizaci pracovišť za desítky milionů korun nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Krajský soud v Olomouci Maráčka osvobodil. Rozhodnutí potvrdil i Vrchní soud v Olomouci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se zabýval postupem nemocnice v tendrech na modernizaci rentgenového pracoviště, modernizaci CT, radioterapeutického pracoviště a u jednoho z menších tendrů. Šlo o zakázky z let 2007 až 2009 celkem za 150 milionů korun.

Úřad ve svých rozhodnutích v minulosti opakovaně upozorňoval, že jednací řízení bez uveřejnění je mimořádným institutem, který mohou zadavatelé využít jen za splnění zákonných podmínek. Olomoucká nemocnice podle úřadu v konkrétních případech neprokázala, „že by bylo nemožné stanovit v zadávacích podmínkách potřeby zadavatele tak, aby mohl zakázky zadat jinou formou zadávacího řízení“.

Vedení nemocnice ale tvrdilo, že šlo o důležitou zdravotnickou techniku, kde bylo nutné brát v potaz její kompatibilitu s dalším vybavením modernizovaných pracovišť a především zájmy pacientů, pro jejichž léčbu bylo potřeba modernizovat vybavení v co možná nejkratším čase. Zadání zakázek zdravotnické zařízení předem konzultovalo i se zřizovatelem – ministerstvem zdravotnictví, které poskytlo souhlasné stanovisko.

-čtk-