Nová pravidla Evropské resuscitační rady (ERC) zjednodušují postup tak, že resuscitaci zvládne každý, dokonce i děti. Pro laické zachránce platí rada - ihned stlačovat hrudník do dostatečné hloubky a rychle. Vyškolení laici mohou přidat umělé dýchání a střídat stlačování hrudníku s umělými vdechy v poměru 30 ku dvěma. Foto: Wikipedie

Nová pravidla resuscitace mají zachránit další životy

Jen u pětiny z půl milionu Evropanů, jež ročně postihne srdeční zástava, se pokusí laici o záchranu. Šanci na přežití tím zvýší až třikrát. Nová pravidla Evropské resuscitační rady (ERC) zjednodušují postup tak, že resuscitaci zvládne každý, dokonce i děti, sdělil ČTK předseda České resuscitační rady Anatolij Truhlář. Nová pravidla budou představena dnes na pražském kongresu ERC Resuscitation 2015.

 

„Zvýšením počtu zahájených resuscitací můžeme v Evropě zachránit dalších 100.000 životů ročně navíc,“ vyčíslil lékař.

Pro laické zachránce platí rada – ihned stlačovat hrudník do dostatečné hloubky a rychle. Neměli by ztrácet čas váháním. Pokud postižený nereaguje a nedýchá normálně, je třeba stlačovat střed hrudníku do hloubky minimálně pět centimetrů s frekvencí 100 až 120 stlačení za minutu.

Vyškolení laici mohou přidat umělé dýchání a střídat stlačování hrudníku s umělými vdechy v poměru 30 ku dvěma. Stlačování hrudníku, při němž se masíruje srdce, je ale pro záchranu nejdůležitější. Bez stlačování hrudníku nastává během pěti minut kolaps a nevratně se poškodí mozek.

Nová pravidla vycházejí z řady studií hodnotících účinnost různých resuscitačních postupů. Studie možnost zjednodušení potvrdily. Nová pravidla také kladou důraz na větší dostupnost automatizovaných externích defibrilátorů (AED). V současnosti jsou už na řadě veřejných míst, na úřadech, letištích či v obchodních centrech. Obsluha přístroje je jednoduchá, hlasová nápověda vede zachránce celým postupem, včetně dodání defibrilačního výboje, kterým se srdce znovu nastartuje.

Nová doporučení potvrzují také význam úkonů prováděných profesionálními zachránci, jako jsou správné zajištění dýchacích cest, podání léků a léčebné podchlazení. Úprava tělesné teploty minimálně po dobu 24 hodin po obnovení krevního oběhu zvýší šance na úplné zotavení mozkových funkcí.

Pražského kongresu se zúčastní přes 2700 odborníků z celého světa. Jeho součástí je i mistrovství Evropy v poskytování rozšířené neodkladné resuscitace prováděné týmy profesionálů. Mezi 12 týmy z Evropy jsou i Češi. Český tým v novém složení bude obhajovat úspěchy z minulých let, kdy získal první místo na mistrovství v Krakově a druhé místo v Bilbau.

Při příležitosti 40. výročí havárie jugoslávského dopravního letadla typu DC-9 v Praze-Suchdole se uskuteční nácvik poskytování odborné pomoci při hromadném neštěstí na 50 namaskovaných figurantech. Poskytování pomoci při hromadném neštěstí je také poprvé zmíněno v nových pravidlech.

-čtk-