Plzeňský kraj chce finančně podpořit budoucí či začínající lékaře a sestry. Chystá pro ně stipendia či jednorázové příplatky při nástupu do krajských nemocnic. Foto: Flickr

Plzeňský kraj chce finančně podporovat mladé lékaře a sestry

Plzeňský kraj, který se ve svých nemocnicích poskytujících akutní péči potýká s nedostatkem lékařů i sester, chce finančně podporovat studenty i absolventy těchto oborů. Hejtmanství připravilo memoranda o spolupráci s plzeňskými vysokými školami, na nichž studují budoucí lékaři a sestry. Plánuje nejen případná stipendia pro studenty posledních, případně předposledních ročníků, ale také stabilizační finanční příspěvky, pokud se zdravotníci zavážou pracovat určitý čas v krajských nemocnicích. ČTK to řekla radní pro zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD).

 

V Plzni je sice Lékařská fakulta Univerzity Karlovy a pro sestry Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity, velká část absolventů ale chce zůstat ve městě a hledat uplatnění ve fakultní nemocnici. Krajem vlastněné nemocnice akutní péče ve Stodu, Rokycanech, Klatovech a Domažlicích složitě hledají zaměstnance. Podle Stárkové ve všech chybí osm, deset až dvanáct sester a také lékaři. Připravované memorandum, které chce kraj s oběma fakultami uzavřít 6. listopadu, předpokládá motivaci studentů k hledání práce i mimo Plzeň. Pro Plzeňský kraj je navíc velkým konkurentem sousední Bavorsko, kde mají lékaři i střední zdravotnický personál až čtyřnásobně vyšší platy, připomněla radní.

Kraj už kdysi měl nadační fond pro podporu studentů medicíny, ten ale nebyl úspěšný a zanikl. Připravovaná memoranda jsou jen prvním krokem. Budou na ně navazovat konkrétní smlouvy o finanční podpoře. Kraj předpokládá, že vybraní studenti, kteří se zavážou nastoupit do krajských nemocnic, budou moci pobírat v posledním roce studia medicíny stipendium 5000 korun měsíčně, řekla Stárková. Také budoucí sestry by mohly dostat pravidelná stipendia. Kromě toho by lékaři i sestry mohli získat při nástupu do krajské nemocnice jednorázový stabilizační příplatek od 50.000 možná až do 200.000 korun podle toho, na jak dlouhou dobu se zavážou v nemocnici pracovat.

Návrh memorand navíc počítá se zlepšením možnosti praktické výuky lékařů v krajských nemocnicích. Klatovská nemocnice má plnou akreditaci pro to, aby tam mohli medici v posledním ročníku chodit na praxe. Zatím tam ale nechodí. Ostatní krajské nemocnice si plné akreditace dodělávají.

„V obou kategoriích, jak lékaři, tak střední zdravotnický personál, je v celé ČR nedostatek a my hledáme cestu, jak motivovat budoucí lékaře a sestřičky, aby šli pracovat do našich krajských nemocnic,“ řekla radní. Průměrné hrubé platy lékařů krajských nemocnic v Plzeňském kraji včetně všech příplatků jsou podle ní 67.000 korun, v plzeňské fakultní nemocnici je to 72.000 korun hrubého. Zdravotní sestry mají v krajských nemocnicích po letos schváleném zvýšení platů v průměru se všemi příplatky 25.000 Kč hrubého, ve fakultní nemocnici v Plzni je to zhruba o sedm tisíc korun více. Platy lékařů v krajských nemocnicích jsou podle Stárkové nad celostátním průměrem, platy sester ale pod průměrem ČR.

-čtk-