Ministr Němeček malé lékárny chápe. Rébus jak pomoci pouze jim a nelít přitom peníze do řetězců zatím nemá řešení. Hledá se koumák, který ho najde. Foto: Koláž ZD

Pomohu malým lékárnám, když mi někdo poradí jak, říká ministr zdravotnictví

Úhradová vyhláška pro příští rok se tiskne a její text už žádné lobbování nezmění. Z množství stížností a nespokojenosti by se mohlo zdát, že všichni dostali málo, ale ono se rozdělilo o více než devět miliard korun více než letos. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) je přesvědčen, že jeho tým udělal maximum možného. Na přímý dotaz Zdravotnického deníku pouze připustil, že za oprávněnou považuje nespokojenost malých lékáren, tu ale prý nebylo možné řešit přes takzvaný signální kód. Ministr očekává, že při jednání o financování v dalších letech přijdou sami zástupci lékárníků s takovým návrhem řešení, který nebude narušovat hospodářskou soutěž.

 

Je dobojováno. Vyhláška je v tiskárně a další jednání se odehrají už případně s pojišťovnami, ale ty nemají důvod překračovat mantinely, které vyhláška vymezila. Takzvaný krizový štáb i lékárníci sice mediálně deklarovali, že žádají o schůzku premiéra, ale ta nemůže daný stav změnit.

„Úhradová vyhláška už je naštěstí v tiskárně. Jako poslední jsme řešili odbornost 913 (všeobecná sestra v sociálních službách – pozn. redakce), šlo o podnět VZP – v jaké části vyhlášky má být odbornost uvedena, tak jsme to opravili,“ řekl ZD ministr.

„Vyhláška je velmi pozitivní, protože chválabohu máme nějaký ekonomický růst a můžeme si to dovolit. Dostali přidáno celkem slušně nemocnice s ohledem na nárůst tarifních platů a tentokráte jsme byli velmi vstřícní i k ambulantním specialistům, kteří mají desetiprocentní nárůst ceny práce. Myslím, že je vyhláška mezi segmenty velmi vyvážená. Samozřejmě si lze stěžovat, ale myslím, že takto prorůstová vyhláška dlouho nebyla,“ zhodnotil výsledek maratonu jednání a vyvažování zájmů různých skupin poskytovatelů Svatopluk Němeček. Současně doplnil, že ho nepříjemně překvapil postoj Asociace českých a moravských nemocnic. Podle ministra „neustálé stupňování požadavků bylo už za hranou“.

Povzdech (malých) lékáren je oprávněný

Zdravotnický deník se zvlášť zajímal o pohled ministra na finanční situaci veřejných lékáren. Tento segment je závislý na obchodní přirážce k cenám léků, které v Česku již několik let klesají. Lékárníci proto velmi usilují o to, aby alespoň část jejich příjmů v dalších letech plynula z výkonů za odborné úkony, což by zároveň více odpovídalo tomu, že skutečně vykonávají – stejně jako lékaři – zdravotnické povolání. Zatím jediným výkonem, který však nepovažují za plnohodnotný, je tzv. signální kód, respektive signální výkon. Ten není ohodnocením jejich odborné práce, ale nástrojem, jak lékárnám kompenzovat zrušené poplatky za recept. Lékárníci požadovali plnou kompenzaci, tedy 30 korun za jeden recept, avšak v úhradové vyhlášce pro příští rok nakonec zůstalo 12 korun, stejně jako tomu bylo letos. Komora přitom upozorňovala, že „zejména u 390 jedinečných venkovských malých lékáren a 250 výdejen je příjem z úhrady signálního výkonu prvkem zajišťujícím ekonomické přežití“.

„Vnímám povzdech malých lékáren jako oprávněný,“ řekl ZD ministr s tím, že by jim chtěl pomoci, ale není to vůbec jednoduché. Nechce jít cestou signálního kódu, který slouží ke kompenzaci poplatků a nehodlá už dál vést debaty o jeho výši. Už dříve nám řekl, že nebylo možné rozlišit, kdo poplatky vybíral a kdo nikoliv a že tedy částečnou kompenzaci vnímal jako kompromis. Řešení by se mohlo najít v plnohodnotných výkonech, které ale musejí mít své náležitosti, včetně například záznamu v dokumentaci. Ministr by uvítal pomoc s technickým řešením.

„Více bych čekal od zástupců komory a odborné farmaceutické společnosti. Měli by navrhnout, jak to udělat, abychom přidali malým lékárnám a přitom nepodporovali zbytečně velké řetězce, ale zároveň se nedostali do problémů, že narušujeme svobodnou soutěž. Pokud někdo přijde s technickým řešením, jak pomoci primárně malým lékárnám, bude to nákladově řekněme ve stovkách miliónů, tak to určitě podpořím,“ uvedl ministr zdravotnictví. Je to pro organizace, hájící nezávislé lékárníky, výzva. Chopí se jí?

Tomáš Cikrt

 

Vývoj jednání o úhradové vyhlášce jsme sledovali a popsali v říjnu v těchto podrobných článcích:

Poslanci pochválili úhradovou vyhlášku, Němeček odmítl přidat nemocnicím z rezervních fondů

Nemocnice chtějí, vedle peněz na platy, tři miliardy pro pacienty. Píšou kvůli tomu premiérovi

Jak vyhovělo ministerstvo požadavkům poskytovatelů ve znění úhradové vyhlášky pro legislativní radu vlády?

 

O požadavcích lékárníků i jejich obavách a vztahu k řetězcům jsme psali zde:

Lékárníci žádají premiéra o schůzku. Veřejným lékárnám se dál propadají příjmy

Lékárníci v řetězech, aneb o nejisté budoucnosti svobodného lékárenství

 

Zaujal vás náš článek? Budeme rádi, když dáte svůj hlas Zdravotnickému deníku v anketě

Křišťálová lupa zde.   kl-hlasovani-button-88x31-1