Dva bývalí politici Unie svobody Václav Krása a Táňa Fišerová jsou nyní funkcionáři Národní rady osob se zdravotním postižením a z těchto pozic ostřelují vládu. Prý nic pro postižené nedělá. Foto: koláž ZD

Rada postižených ostře kritizuje ministerstvo práce za nečinnost, Marksová to odmítá

Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) kritizuje ministerstvo práce za přístup k lidem s handicapem. Podle předsednictva rady úřad pod vedením Michaely Marksové (ČSSD) pro zlepšení situace postižených a jejich rodin téměř nic neudělal – nezměnil se kritizovaný posudkový systém, nejsou peníze na slibované zvýšení příspěvku na péči a invalidé mají nižší minimální mzdu. Ministryně kritiku odmítá. 

 

Marksová ČTK řekla, že hned po nástupu zabránila třeba tomu, aby handicapovaní kvůli výměně průkazů museli podstupovat novou prohlídku. Na ucelené změně systému posuzování resort pracuje.

Marksová nastoupila do úřadu začátkem loňského roku. Funkční období je zhruba v polovině, příští volby by se měly konat na podzim 2017. Ministryně opakovaně uvedla, že se snaží napravovat „křivdy minulých vlád“ a s ministerstvem financí bojuje o každou korunu.

„Naše důvěra v ministerstvo práce a sociálních věcí je velice otřesena. Ač jsme slyšeli hodně slibů, tak je paní ministryně nedodržela,“ uvedl první místopředseda rady Jiří Morávek. Podle něj je péče o lidi se zdravotním postižením „na bodě nula“ a resort v jejich prospěch „neudělal prakticky vůbec nic“.

Vedení rady upozornilo na kritizovaný systém posuzování závislosti na pomoci, který zavedl bývalý ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Podle Morávka ministerstvo zatím nepředložilo návrhy ke zlepšení. Resort sice prosadil zvýšení minimální mzdy, lidé s invalidním důchodem ji mají ale stále nižší než ostatní. „Myslím si, že ministerstvo neplní své sliby a osoby se zdravotním postižením, kterých je zhruba milion, odsouvá na okraj společnosti,“ uvedl první místopředseda.

Marksová se proti kritice ohradila. Řekla, že krátce po svém nástupu zarazila třeba to, aby handicapovaní museli kvůli výměně průkazů znovu absolvovat posuzování zdravotního stavu. Zmírnila se také pravidla pro udělení příspěvku na péči, aby na nejvyšší částku dosáhli i lidé, kteří nesplňují všech deset kritérií. O změně posuzovacího systému jedná pracovní skupina, byl v ní i šéf NRZP, podotkla ministryně.

Podle místopředsedkyně rady Táni Fišerové panovala po nástupu Marksové radost, postupně ji ale vystřídal smutek, že vše „do určité míry běží po staré Drábkově koleji“. Fišerová zmínila slibované zvýšení příspěvku na péči, na které i přes dohodu s politiky nejsou v návrhu rozpočtu zatím peníze. Dodala, že i tuto situaci pak voliči posoudí.

Marksová uvedla, že zvýšení příspěvku navrhla, peníze na přidání do rozpočtu ale nedostala. Také na zvýšení minimální mzdy postižených resort financí prý vyčlenil jen polovinu požadovaných prostředků. „S ministrem financí bojuji o každou korunu,“ uvedla ministryně. Šéf státní pokladny Andrej Babiš (ANO) dnes ale řekl, že Marksová byla jediným šéfem resortu, který s ním o svém rozpočtu a požadavcích na příští rok nejednal.

Šéf rady Václav Krása zažil jako předseda NRZP už několik ministrů. Podle něj se nejvíc opatření ke zlepšení života postižených podařilo prosadit za ministra Zdeňka Škromacha (ČSSD). V roce 2007 začal například platit zákon o sociálních službách. Za ministra Petra Nečase (ODS) se srovnala minimální mzda zdravých a handicapovaných. Bývalý ministr Jaromír Drábek (TOP 09) sklízel zatím největší kritiku za své reformy. „Měl ale aspoň fazonu a byl ochoten jít do přímého střetu. Současná ministryně s námi ani nekomunikuje,“ postěžoval si Krása. Marksová jen podotkla, že i když šéf rady má její mobilní číslo, není si vědoma toho, že by jí volal či psal SMS, které by zůstaly bez odpovědi.

-čtk-