Televizní zpravodajství by mělo ctít nejen zásady korektní profesionální práce, ale také selský rozum. Některým televizním stanicím v Česku se to opakovaně nedaří, potíž je v tom, že v oblasti zdraví a zdravotnictví tím mohou napáchat hodně škody, například pokud jde o očkování. V případě, na který si stěžuje SÚKL, je veřejnost uvedena v omyl ohledně kvality léků na českém trhu, někteří pacienti by si to mohli vysvětlit tak, že je pro ně bezpečnější své léky vůbec nebrat, to by však mohlo mít fatální následky. Uvědomují si svoji odpovědnost za šíření poplašných zpráv redaktoři a redaktory, kteří je vypouštějí? Foto: Pinterest

SÚKL: Televize Prima lže a šíří poplašné informace

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) se důrazně ohradil proti reportáži televize Prima, která byla pod názvem „Přeprodej léků z Česka do zahraničí“ odvysílána tento pátek. Podle SÚKL v reportáži zazněly nepravdivé a poplašné informace. Zřejmě nejhloupější je ta, v níž TV Prima tvrdí, že „v lékárnách chybí kvalitní léky, většina z nich končí za hranicemi.“ Je to zcela nesmyslný výrok. Jiné, než kvalitní léky, tedy splňující přísné požadavky účinnosti, bezpečnosti i jakosti, na našem trhu nejsou (máme samozřejmě stejně přísná pravidla registrace  jako jiné země EU). Za hranice se z Česka vyveze pouze pět procent celkového objemu léků, což je opravdu dramaticky jiný údaj než jaký se vejde pod slovo „většina“. Prima také defacto obviňuje pracovníky SÚKL, že berou úplatky, aby přehlíželi zatajování reexportu některými lékárnami, ale její redaktoři nepředložili jediný důkaz, pouze jen tak vypustili „co se v pozadí mluví.“ SÚKL televizi vyzval, aby – pokud má důkazy o protizákonném postupu pracovníků ústavu – neprodleně informovala orgány činné v trestním řízení. Podívejte se na plné znění reakce SÚKL i přepis celé reportáže.

 

 Reakce SÚKL na reportáž TV Prima 2. 10. 2015 „Přeprodej léků z Česka do zahraničí“

SÚKL reaguje na nepravdivé a poplašné informace, které zazněly v reportáži na téma „Přeprodej léků z Česka do zahraničí“ 2. 10. 2015 ve Zprávách FTV Prima.

TV Prima opakovaně uvedla nepravdivé informace, SÚKL proto považuje za nezbytné se proti tomuto důrazně ohradit.

Klára Doležalová, moderátorka: „V lékárnách chybí kvalitní léky, většina z nich končí za hranicemi.“

Tvrzení, že v lékárnách chybí kvalitní léky, je naprosto scestné. Na českém trhu jsou výhradně kvalitní, bezpečná a účinná léčiva.

Není pravdou ani to, že většina z léků končí za hranicemi. V loňském roce bylo za hranice vyvezeno 13, 8 mil. balení, avšak 264 mil. balení zůstalo k využití českým pacientům. TV Prima tak považuje objem cca 5 % vyvezených přípravků do zahraničí za většinu a tuto „vědomost“ neváhá prezentovat veřejnosti.

Klára Doležalová, moderátorka: „Proč to nikdo neřeší? Odpověď Vás asi překvapí“.

SÚKL i Ministerstvo zdravotnictví (MZ) již řadu měsíců řeší konkrétní nedostatky léčivých přípravků v lékárnách, vzniklé mimo jiné i z důvodu reexportů.MZ již několikrát zakázalo vývoz nenahraditelných léčivých přípravků mimo území ČR. Vývozy léčiv, které se uskutečnily i přes tento zákaz SÚKL v rámci své kontrolní činnosti identifikoval a uložil za ně vysoké pokuty. Výsledkem snahy o dlouhodobé a systémové řešení je novela zákona o léčivech, která zpřísňuje pravidla vývozu léků do zahraničí. Tuto informaci redaktorka obdržela, nicméně ani tentokrát ji divákům nesdělila.

Klára Doležalová, moderátorka: „Podle odborníků dostane povolení k distribuci „kde kdo““

SÚKL poskytl TV Prima velmi podrobné vyjádření, kde vysvětlil, jaké zákonné povinnosti musí žadatel splnit, aby povolení získal. SÚKL jedná striktně v souladu se zákonem a důrazně odmítá tendenční vyjádření, že povolení k distribuci rozdává „kde komu“. Splní-li žadatel o povolení k distribuci zákonné povinnosti, nelze dle platné zákonné normy povolení nevydat. Ústav tedy vyzývá TV Prima, aby zveřejnila jména takových odborníků.

Eliška Čeřovská, redaktorka: „Hodně se vlastně v pozadí mluví i o úplatcích, které dostane ten člověk, který přijde lékárnu zkontrolovat tak, aby si nevšiml toho, že lékárna provedla nějaký reexport, který nemá ve svých záznamech“.

Pokud TV Prima disponuje informacemi o tom, že zaměstnanci Ústavu konají protizákonně, vyzývá Ústav TV Prima, aby neprodleně o této skutečnosti informoval orgány činné v trestním řízení, kterým Ústav poskytne maximální součinnost.

V případě, že nedisponuje žádným relevantním důkazem, považuje Ústav tuto část reportáže za hrubě poškozující dobré jméno Ústavu a jeho zaměstnanců a žádá po TV Prima veřejnou omluvu.

Tiskové a informační oddělení 3. 10. 2015

 

Přepis reportáže

Přeprodej léků z Česka do zahraničí
Klára DOLEŽALOVÁ, moderátorka
——————–
Z Česka se minulý rok vyvezly léky za 5 miliard korun. Jde o ty na lékařský předpis. Jenže kvůli přeprodeji do zahraničí citelně chybí na našem trhu. U nás má povolení vyvážet léky 500 distributorů. A podle odborníků ho dostane kde kdo. Problémem se zabývá Eliška Čeřovská.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka
——————–
6 milionů balení léčivých přípravků dodaných loni na náš trh bylo přeprodáno do zahraničí. Jde přitom jen o léky, které jsou na lékařský předpis. Celkový počet medikamentů i s těmi volně prodejnými tak bude mnohem větší.

Jakub DVOŘÁČEK, ředitel AIFP /září 2015/
——————–
5 miliard je částka, za kterou byly v loňském roce léky vyvezeny. Čistý zisk může být miliardu, miliardu a čtvrt.

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory
——————–
Řekněte 5 miliard korun a miliarda korun zisk, tak počítáte ty marže tady jako v Česku, ale vemte si, že ty ceny léků venku jsou násobné, takže ten zisk nemusí, ten zisk může být klidně ve výši 3 miliard.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka
——————–
Ten, kdo chce léky do zahraničí distribuovat, musí od Státního ústavu pro kontrolu léčiv získat takzvané distribuční povolení.

Lucie ŠUSTKOVÁ, mluvčí SÚKL
——————–
V tuto chvíli má distribuční povolení celkem 477 subjektů.

Jakub DVOŘÁČEK, ředitel AIFP
——————–
Otázkou je, jestli potřebujeme v Čechách kolem 500 distributorů, když většina z těch distributorů, které máme, tak vlastně nikdy nedodávala do českých, do českých řetězců, do lékáren.

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory
——————–
My jsme žádali Státní ústav pro kontrolu léčiv, aby jako distributor mohla fungovat pouze firma, která skutečně dodává léky do lékáren. Ne aby to mohl být například výrobce, ne aby to mohl být třeba provozovatel lékárny.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka
——————–
Distribuční povolení totiž může získat i provozovatel lékárny, který by měl předem avizovat, jestli odebírá léky do lékárny nebo pro další distribuci do zahraničí. To se ale mnohdy neděje.

Lucie ŠUSTKOVÁ, mluvčí SÚKL
——————–
I k tomuto porušení zákona dochází.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka
——————–
Hodně se vlastně v pozadí mluví i o úplatcích, které dostane ten člověk, který přijde lékárnu zkontrolovat, tak aby si nevšiml toho, že lékárna provedla nějaký reexport, který nemá ve svých záznamech.

Lubomír CHUDOBA, prezident České lékárnické komory
——————–
Nevím o tom, pokud by k tomu docházelo, tak samozřejmě to je trestný čin, ale tam, kde vidím problém, je jiná věc. Je na těch úrovních, kde se rozhoduje. A to jsou ty nejvyšší instituce. Managementy zdravotních pojišťoven, managementy nemocnic, Státní ústav pro kontrolu, či ministerstvo zdravotnictví. Nikoho nechci obviňovat, ale prostě všichni v rámci resortu občas víme, že nám něco nepřipadá úplně logicky odůvodnitelné.

Eliška ČEŘOVSKÁ, redaktorka
——————–
Sami si tak odpovězte na otázku, jestli máte pocit, že v českém zdravotnictví je na prvním místě pacient nebo peníze. Eliška Čeřovská, Prima FTV.

 

-tz, red-

Zaujal vás náš článek? Budeme rádi, když dáte svůj hlas Zdravotnickému deníku v anketě

Křišťálová lupa zde.   kl-hlasovani-button-88x31-1