Minimální měsíční zálohy příští rok stoupnou u sociálního pojištění o 29 korun na 1972 korun a u zdravotního pojištění o 26 korun na 1823 korun. Foto: Euroatlas

Živnostníkům stoupnou odvody na sociální a zdravotní pojištění

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), tedy podnikatelé a živnostníci, budou muset příští rok platit minimálně o 55 korun měsíčně více na zálohách na zdravotní a sociální pojištění. Minimální měsíční zálohy stoupnou u sociálního pojištění o 29 korun na 1972 korun a u zdravotního pojištění o 26 korun na 1823 korun. Upozornila na to poradenská firma Mazars.

 

Minimální měsíční zálohy na povinné pojistné pro OSVČ se vypočítávají z průměrné mzdy stanovené ministerstvem práce a sociálních věcí. A to stanovilo pro příští rok průměrnou mzdu na 27.006 korun. U zdravotního pojištění činí měsíční záloha 13,5 procenta z poloviny průměrné mzdy a u sociálního pojištění 29,2 procenta ze čtvrtiny průměrné mzdy, uvedla Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

OSVČ na hlavní činnost musejí každý měsíc platit měsíční zálohy na povinné sociální pojištění a zdravotní pojištění. Výše zálohy závisí na zisku v minulém roce, vždy však musí být u hlavní činnosti placena alespoň minimální záloha. Zaměstnanec, důchodce nebo student přivydělávající si během roku jako živnostník měsíční zálohy neplatí.

OSVČ vykonávající hlavní činnost platí během roku měsíční zálohy na zdravotní pojištění do osmého dne následujícího měsíce a na sociální pojištění do 20. dne následujícího měsíce. Ta za celý rok 2016 musí být na zdravotním pojištění 21.875 Kč a na sociálním pojištění 23.660

Na rozdíl od daně z příjmu fyzických osob, kdy při nízkému zisku nemusejí OSVČ díky uplatnění daňových slev a daňových odpočtů platit nic, na sociální a zdravotní pojištění musejí i při velmi nízkém zisku nebo ztrátě pojistné zaplatit.

-čtk-