České zdravotnictví má podle Němečka v Číně velmi dobrý zvuk. V provincii Che-pej se tak v pátek, v poslední den cesty české delegace po Číně, bude podepisovat memorandum o spolupráci mezi českým ministerstvem zdravotnictví a zdravotnickým úřadem provincie Che-pej. Foto: Vláda.cz

ČR nabízí příští rok ozdravný pobyt dalším 80 čínským dětem

Do České republiky by příští rok mělo dorazit dalších 80 dětí z Pekingu a provincie Che-pej, které bude čekat ozdravný pobyt v horských lázních Karlova Studánka. Novinářům to včera řekl český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, který během cesty po Číně doprovází premiéra Bohuslava Sobotku. Půjde zejména o děti s onemocněním dýchacích cest, astmatem a alergiemi.

 

„Zítra (v pátek) se bude podepisovat memorandum, které je pokračováním pilotního projektu čínských dětí do českých lázní,“ uvedl Němeček s tím, že program již využilo asi 100 dětí ze dvou provincií. „Teď se bude podepisovat memorandum s Pekingem,“ dodal ministr Němeček. Půjde o 40 dětí, dalších 40 by jich mělo být z provincie Che-pej.

Podle Němečka se třítýdenní ozdravný pobyt osvědčil, protože měl velmi dobrý efekt na zdravotní stav dětí. Do projektu se tak mají dostat i děti z ostatních čínských provincií.

Projekt může pokračovat díky Česko-čínské smíšené komoře a jejím partnerům. „Fakt, že se díky financím soukromých dárců podaří zmírnit obtíže 80 malým pacientům s astmatem, považuji nejen za krásný příklad charitativního projektu, který spojuje obě naše země, ale také za vynikající propagaci českého lázeňství, které je naším rodinným stříbrem,“ řekl český ministr.

Nepůjde ale jen o jednosměrný projekt. Čína totiž přišla s tím, že by ráda na oplátku pozvala české děti. Nabídly to provincie Che-pej a Peking. „Už jsme to řešili s (Česko-čínskou smíšenou) komorou a uvažujeme, že bychom podpořili děti ze sociálně slabších vrstev,“ uvedl Němeček s tím, že by šlo o několik desítek dětí.

České zdravotnictví má podle Němečka v Číně velmi dobrý zvuk. „V době, kdy tady Číňané s málokterými představiteli jednali, tak to bylo zdravotnictví, které prolamovalo ledy a pomohlo otevírat dveře i dalším představitelům České republiky,“ řekl s tím, že na všech jednáních, kterých se účastnil, slyšel ze všech stran jen chválu. České zdravotnictví je podle něj skvělá výkladní skříň České republiky.

V provincii Che-pej se rovněž v pátek, v poslední den cesty české delegace po Číně, bude podepisovat memorandum o spolupráci mezi českým ministerstvem zdravotnictví a zdravotnickým úřadem provincie Che-pej. Půjde o rámcovou dohodu o spolupráci nemocnic, o spolupráci v oblasti klinické medicíny, v oblasti vědy a výzkumu i v oblasti tradiční čínské medicíny.

Předmětem pátečních jednání má být i projekt obřích lázní, které chtějí Číňané postavit v jihomoravských Pasohlávkách. „Bude tam kombinace lázeňské péče s tradiční čínskou medicínou. Myslím, že je to zrovna ten typ léčby, který jde docela dobře k sobě,“ prohlásil Němeček a vyjádřil naději, že to nebude poslední projekt tohoto typu.

-čtk-