Až stovky zdravotníků a lékařů mohou odejít do Německa a Rakouska po právě probíhajícím veletrhu Job Days. Odměňování sester v německy mluvících zemích je zhruba dva až třikrát vyšší než v ČR. Foto: MK

Hledáme sestry i lékaře, zní na pražském Andělu. Německo a Rakousko nabízí přes 500 míst

Lékaři, medici, sestřičky i další ošetřovatelský personál, na běžný pracovní poměr i na praxi. Dvoudenní mezinárodní veletrh Job Days lékařství a zdraví, který se koná od včerejška na pražském Andělu, nabízí přes 500 pracovních míst na klinikách v Německu i Rakousku. Letos navíc po odezvě uplynulých ročníků neláká jen lékaře, ale také sestry a další zdravotníky. A ačkoliv se o veletrh zajímají zejména absolventi, odbory a někteří politici právem poukazují, že může „odsát“ i zkušené zdravotníky.

 

Zatímco uplynulých šest ročníků veletrhu bylo zaměřeno na lékaře, letos je jeho záběr širší. V podstatě každý z několika desítek stánků nabízí příležitosti nejen pro doktory, ale i pro další zdravotníky. Celkem je tak k mání přes 500 pracovních míst na 34 německých a 24 rakouských klinikách.

„Už máme řadu zpětných vazeb, že se sestřičky o veletrh zajímají. Právě od nich tak čekáme velký zájem, protože tato část je letos novinka. Vždycky tu sice byly zastoupeny, ale nikdy v takové míře jako letos,“ řekl pro ZD Randolf Kunert, generální manažer veletrhu. „Pro zdravotní sestry máme otevřených kolem 300 míst,“ dodává.

Loni veletrh navštívilo kolem devíti stovek lékařů a zdravotníků, letos se očekává větší zájem. „Vzhledem k tomu, že oproti roku 2013 jsme na Job Days zaznamenali zvýšený zájem ze strany zdravotnického a pečovatelského personálu o 35 procent, bude se v roce 2015 souběžně se 7. ročníkem Job Days lékařství a zdraví konat 1. ročník speciálně pro zdravotnický a  pečovatelský personál. S ohledem na tyto dvě souběžné akce očekáváme návštěvnost až 1000 zájemců,“ uvádí pořadatelská agentura RTK. Ta také podtrhuje, že případní noví zaměstnanci, kteří by měli zvládnout úroveň němčiny alespoň B1, by měli získat pracovní smlouvy na dobu neurčitou, odměnu podle tarifu pro státní zaměstnance včetně speciálních ročních bonusů, příplatky nad rámec tarifu, uznání dosavadní profesní praxe, nabídku dalšího vzdělávání, asistenci v rámci uznávání profesní kvalifikace, podnikové zajištění na stáří, celodenní školky pro děti a péči o děti v areálu nemocnice, nabídku bydlení, asistenci při stěhování dalších členů rodiny či příspěvek na úhradu nákladů spojených se stěhováním ve výši až 2000 euro.

Zájem už během prvních hodin

Už podle prvních hodin veletrhu (v pátek dopoledne) přitom zástupci jednotlivých nemocnic vyjádřili naděje, že bude nábor úspěšný.

„Hledáme pracovníky skoro do všech oblastí, a to jak lékaře, tak sestřičky. Těžiště je, že potřebujeme osm míst pro internu, ale chceme rozšiřovat lůžka, takže hledáme obecně až 15 lidí,“ přibližuje například Helga Surhoff, ředitelka personálního oddělení na Klinikum Oldenburg zahrnující 19 klinik a pět institutů. Veletrhu se zařízení účastní poprvé a s českým personálem zatím příliš zkušeností nemá, podle intenzivního zájmu návštěvníků hned po zahájení akce ale Helga Surhoff doufá, že se přinejmenším pro část nabízených postů podaří najít uchazeče. „Právě jsme měli intenzivní rozhovor se sestřičkou na kardiologii a jsme mile překvapeni,“ podotýká Helga Surhoff.

„Už během první hodiny jsme tu měli hodně sestřiček, které mají zájem, a vypadá to dobře. Nemáme jasně omezený počet míst, protože získat v Německu zdravotní sestry jde vyloženě těžce. Když jich tedy nabereme 20, bude to dobré. Bereme přitom i lékaře, ale sestřičky hlavně, s těmi je u nás v centru problém,“ říká Thomas Schmidt z bavorského Deutsches Herzzentrum Münchem s tím, že sestřička u nich dostane zhruba 1800 až 2000 euro měsíčně (cca 48 až 54 tisíc korun) podle zkušeností.

Na zkušenou i natrvalo

Na veletrh vedle sestřiček a zdravotnic všech věkových kategorií dorazila také řada mediků. „Chci se podívat na zahraniční nabídky. Je to jednak kvůli finančnímu ohodnocení, ale také proto, že už jsem studovala v Rakousku a líbilo se mi to tam. Je tam také jiný systém atestací, kdy nemusíte trávit tolik času na odděleních, kterými se nechcete zabývat,“ říká Pavla Vítovcová, studentka šestého ročníku medicíny v Plzni. Právě na mediky a čerstvé absolventy se přitom na veletrhu zaměřuje celá řada nabídek, které lákají na praxi s např. tím, že jim navíc uhradí stravu i ubytování.

Podle Dagmar Zemlickove, která působí v bavorské nemocnici v Neumarktu, do jejich zařízení chodí řada českých lékařů na zkušenou, mnozí se ale v Německu usadí. „Máme několik českých lékařů a jsou u nás spokojení. Jedna paní doktorka je v jiném stavu, takže půjde na mateřskou a pak máme pro děti školku,“ přibližuje původem česká zdravotnice, která už desítky let působí za hranicemi.

Klinikum Neumarkt se pracovního veletrhu účastní pravidelně, řada uchazečů o práci v nemocnici se ale o příležitosti doslechne jinou cestou. „Sehnat někoho na neurologii je velký problém. Zástupkyně šéfa na neurologii je ale z Čech a teď najednou máme dva nové doktory, o nichž nevím, že by se na veletrhu zapsali – zřejmě funguje i ústní propaganda, že se hledají lidi,“ dodává Zemlickova.

Letošní ročník veletrhu měl také díky rozšíření záběru velkou inzerci. To se zděšením zachytil i premiér Bohuslav Sobotka. „Slyšel jsem dnes reklamu v rádiu, přijeďte dělat sestru do Bavorska. Němci nám tedy dělají v češtině kampaně a lákají zdravotnický personál do Německa. Pokud nebudeme schopni mzdově konkurovat, budeme mít velký problém,“ zkonstatoval Sobotka minulý týden na zasedání odborů ke kritické personální situaci ve zdravotnictví.

Ačkoliv se tehdejší schůze zúčastnil i ministr financí Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, k žádnému rozhodnutí a shodě, jak se situací naložit tak, aby byl odliv personálu přinejmenším zbrzděn, v podstatě nedošlo. Premiér by sice zdravotníkům peníze chtěl navýšit, nelze ovšem příliš předpokládat, že by Andrej Babiš v nadcházejících letech poslal v rámci plateb za státní pojištěnce zásadně vyšší sumy (o rychlejším řešení nemluvě). Od nového roku sice dostane pětiprocentní navýšení personál v přímo řízených organizacích, v dalších zdravotnických zařízeních je navyšování mezd a platů ve hvězdách. Když se přitom podíváme do nabídek práce pro zdravotní sestry v Česku, i v Praze jsou nejvyšší odměny do 30 tisíc, většina se ovšem pohybuje mezi 18 a 22 tisíci korun. Když k tomu přičteme, že se scházejícím personálem v nemocnicích jsou zbylí zdravotníci o to vytíženější, nemluvě o mnohdy chybějících pomůckách pro manipulaci s pacienty (více jsme psali např. zde), není divu, že zahraniční zařízení na veletrhu Job Days zřejmě najdou, co hledají.

Michaela Koubová