Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v tomto okamžiku o vytvoření nového studijního programu neuvažuje, ale hasičským záchranným sborem úzce spolupracuje Foto: MU

Masarykova univerzita dá studentům 40 tisíc korun na humanitární pomoc

Masarykova univerzita Brno dá skoro 40 tisíc korun na osm studentských aktivit zaměřených na pomoc v humanitárních krizích. Většina zamíří na pomoc uprchlíkům, řekla včera ČTK mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Univerzita peníze poskytne ze speciálního programu na podporu dobrovolnických činností studentů, který vyhlásila na konci září. V prvním kole podali studenti deset žádostí, z nichž právě osm uspělo. O peníze mohou podle Fojtové žádat noví zájemci, další vyhodnocení bude v lednu.

 

Stipendijní program má řešit náklady spojené s přepravou nebo ubytováním dobrovolníků, ale také nákup potřebných věcí. Nemá být odměnou za dobrovolnickou činnost. Peníze do programu putovaly z rezervy rektora a část ze stipendijních fondů fakult, přispívat do něj mohou i lidé. „Prostřednictvím portálu darujmuni.cz se na tato stipendia podařilo od veřejnosti vybrat už více než 60.000 korun,“ informovala Fojtová. Zbylé peníze poslouží pro další kola žádostí.

Z prvního kola vzešlo osm podpořených projektů. „Většina z nich se týkala pomoci v aktuální uprchlické krizi. Studenti žádali hlavně o příspěvek na dopravu do Maďarska, Srbska nebo Chorvatska, případně na nákup zdravotnického materiálu, jako jsou obvazy nebo základní léky,“ uvedla prorektorka univerzity pro záležitosti studentů Naděžda Rozehnalová.

Největší finanční podporu ve výši po 10 tisíc korunách získali dva studenti medicíny, kteří se zúčastnili zdravotnické mise ve venkovských oblastech Ghany s omezenou dostupností lékařské péče. „Stipendium na dopravu získal také student dobrovolník, který na Ukrajině v oblastech zasažených nedávným vojenským střetem pomáhá s obnovou místních obydlí,“ doplnila Fojtová.

Peníze ale připadly i na pomoc migrantům, kteří přicházejí do Evropy. „Protože je mezi dobrovolníky, kteří pomáhají uprchlíkům, stále nedostatek lékařů a zdravotníků, byla jsem coby studentka medicíny celkem dvakrát na chorvatských hranicích. Za finanční i symbolickou podporu univerzity jsem moc ráda. Umožní mi to znovu vyjet, jen co příští týden udělám státnice,“ uvedla studentka Lékařské fakulty MU Petra Vinklerová.

Stipendijní komise schválila pro akademický rok 2015/2016 další termíny pro sběry žádostí o stipendia. Nejbližší uzávěrka bude 5. ledna, další má následovat 29. února a pak 31. května. Stipendia budou nadále financovaná z darů veřejnosti a z fakultních stipendijních zdrojů.

-čtk-